Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

VYŠKOVSKO: Policisté opakovali menším žákům, jak správně přecházet. 

Prázdniny skončily a děti se vrátily do školních lavic. Aby jejich cesta do školy byla opravdu bezpečná, dohlíželi na silniční provoz i policisté z Vyškovska. Po celý tento týden probíhá již osmým rokem tradiční preventivní bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.Tato akce je určena především žákům prvních stupňů základních škol. Vždy v dubnu a září jim policisté názorně na přechodech pro chodce vysvětlují základy bezpečného přecházení silnice. Cílem této akce je upozornit chodce na to, že nemají na přechodech absolutní přednost, jak se mnohdy domnívají.

V rámci preventivní akce dohlíželi policisté na nerušenou cestu do školy na frekventovaných přechodech ve Vyškově i např. v Nemojanech. Na některých školách navazuje na akci i dopravní beseda pro malé školáky.


Bohužel ne všechny děti odpoví správně na otázku, jak bezpečně přejít silnici. Asi třetina neví, na kterou stranu se mají podívat a že mají počkat, až auto zastaví nebo přejede. Někdy, často i z trémy, zaměňují pravou ruku za levou. Pokud jdou ve skupinkách, spoléhají jeden na druhého a málokterý z nich se rozhlédne. Přesto se i v hloučcích trousících se školáků našly děti, které se před „zebrou“ bezpečně rozhlédly. Malé děti, které vedou za ruku rodiče či prarodiče, o přecházení také moc nepřemýšlí. Opakování zásad bezpečného přecházení vozovky je tak připraví na situaci, až budou do školy či ze školy chodit sami. Ti nejšikovnější malí chodci obdrželi od policistů a krajského koordinátora BESIPu drobné dárky.

por. Mgr. Alice Musilová, 2.září 2015

Odkazy do noveho okna

Nemojany 1

Nemojany 1 

Detailní náhled

Nemojany 2

Nemojany 2 

Detailní náhled

Vyškov 001

Vyškov 001 

Detailní náhled

Vyškov 2

Vyškov 2 

Detailní náhled

Vyškov 3

Vyškov 3 

Detailní náhled

Vyškov 4

Vyškov 4 

Detailní náhled

Vyškov 5

Vyškov 5 

Detailní náhled

Vyškov 6

Vyškov 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem