Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zebra se za Tebe nerozhlédne

JIHLAVSKO: Policisté radili chodcům 

V loňském roce vyjížděli policisté na území Kraje Vysočina k 126 dopravním nehodám s účastí chodců. Při těchto nehodách zemřeli 3 chodci, 22 se jich zranilo těžce a 106 utrpělo lehké zranění. Celkem 45 dopravních nehod zavinili chodci a 43 dopravních nehod se stalo přímo na přechodu pro chodce.

Od začátku letošního roku do konce března šetřili policisté v KrajiVysočina již 32 dopravních nehod s účastí chodců. Celkem 8 dopravních nehod zavinili chodci a k 19 dopravním nehodám došlo přímo na přechodu pro chodce. Při těchto nehodách zemřeli dva chodci, 11 se jich zranilo těžce a 18 chodců se zranilo lehce.

Jednou z priorit policistů na Vysočině je docílit větší bezpečnosti chodců v silničním provozu. Proto policisté pořádají různé preventivní akce. Jednou z nich je preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, ve které policisté oslovují u vybraného přechodu chodce a dotazují se jich na správné, tedy na bezpečné přecházení po přechodu pro chodce. Pokud chodci na kladené otázky odpoví policistům správně, obdrží od nich malý dárek související s dopravní tématikou.

Ve čtvrtek 4. dubna proběhla preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ na ulici Tolstého v Jihlavě. V ranních i odpoledních hodinách policisté dohlíželi na chování řidičů, cyklistů a chodců na přechodech pro chodce. Policisté se zejména zaměřili na školní mládež z blízké základní školy. Pokládali dětem otázky, které se týkaly pravidel pro bezpečné přecházení vozovky. Děti policisté odměnili za správné odpovědi malými dárky v podobě úkolníčků do školy. Většina dětí odpovídala na položené otázky ohledně přecházení komunikace po vyznačeném přechodu pro chodce správně.

Policisté se věnovali nejen dětem, ale i dospělým chodcům. Pokládali jim složitější otázky týkající se chování chodců v silničním provozu. Oslovení chodci prokázali, že pravidla silničního provozu ohledně přecházení komunikací ovládají. Dokonce ani jeden z oslovených neměl mylnou představu o tom, že chodec má před vozidly „absolutní přednost“. V průběhu celé akce se policisté dotazovali přibližně padesáti chodců.


 

nprap. Martin Dušek, vrchní inpektor

4. dubna 2013

Odkazy do noveho okna

Zebra se za Tebe nerozhlédne 1

Zebra se za Tebe nerozhlédne 1 

Detailní náhled

Zebra se za Tebe nerozhlédne 2

Zebra se za Tebe nerozhlédne 2 

Detailní náhled

Zebra se za Tebe nerozhlédne 3

Zebra se za Tebe nerozhlédne 3 

Detailní náhled

Zebra se za Tebe nerozhlédne 4

Zebra se za Tebe nerozhlédne 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem