Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zebra se za tebe nerozhlédne

V průběhu prvního týdne nového školního roku proběhla preventivní akce zaměřená na bezpečnost chodců v silničním provozu.  

Celorepubliková preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ proběhla letos již osmým rokem. Policisté z Oddělení tisku a prevence společně s dopravními policisty, v ranních a odpoledních hodinách působili u vybraných přechodů pro chodce v blízkosti základních škol. Na těchto stanovištích se zaměřili zejména na dodržování pravidel v silničním provozu ze strany chodců i motoristů. Jejich hlavní cílovou skupinou byli především školáci, kterým policisté vysvětlovali zásady bezpečného pohybu v silničním provozu.  
 
Pro malé chodce, kteří dodrželi všechny zásady bezpečného přecházení, měli policisté připraveny preventivní materiály od partnerů akce, kterými jsou BESIP - Ministerstva dopravy ČR, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, ALTIMA – reflexní prvky a Chupa Chups.
 
 
Chování chodců v silničním provozu na území hlavního města Prahy v roce 2013 – z pohledu policejních statistik
 
Dopravní nehody chodců:
  • V roce 2013 došlo na území hlavního města Prahy celkem k 640 nehodám, které končily srážkou s chodcem. Při těchto nehodách bylo usmrceno 17 osob, 119 bylo těžce zraněno a 482 bylo zraněno lehce.
  • Porovnáním s rokem 2012 evidujeme nárůst počtu dopravních nehod s chodci o 10 nehod (tj. o 1,6 %). Počet usmrcených osob je vyšší než v loňském roce o 5 osob (tj. o 41,7 %), počet těžce zraněných je nižší o 7 osob, nižší je také počet lehce zraněných a to o 5 osob.
  • Nejméně nehod chodců bylo v loňském roce zaznamenáno v červenci (34 nehod), naopak nejvíce nehod bylo v listopadu (86 nehod). 
  • K největšímu počtu nehod chodců v roce 2013, došlo v ranní (od 6 – do 9 hodin) a odpolední (od 16 – do 19 hodin) špičce. V ranní špičce bylo nejvíce nehod chodců zaznamenáno mezi 7 – 8 hodinou (51 nehod). V odpolední špičce bylo nejvíce nehod mezi 17 – 18 hodinou (55 nehod).
 
Dopravní nehody chodců – dětí:
  • Z nehod končících srážkou s chodcem jich celkem 96 končilo srážkou s dítětem. V této kategorii evidujeme meziroční nárůst o 10 nehod (tj. o 11,6 %).
  • Při nehodách chodců – dětí byla usmrcena jedna osoba, 16 dětí bylo zraněno těžce (nárůst o 2 osoby, tj. o 14,3 %) a 83 dětí bylo zraněno lehce (nárůst o 13 osob, tj. o 18,6 %).
 
Dopravní nehody zaviněné chodci:
  • V roce 2013 chodci zavinili celkem 257 nehod, při kterých bylo usmrceno 6 osob, 37 osob bylo těžce zraněno a 189 bylo zraněno lehce.
  • Meziročně zaznamenáváme pokles o 21 nehod, tj. o 7,6 %, u usmrcených osob však evidujeme nárůst o 3 osoby, tj. o 100 %. Z 278 nehod, které zavinili chodci, jich 35 zavinily děti (pokles o 25 nehod, tj. o 41,7 %).
  • Při nehodách zaviněných chodci – dětmi, nebyla žádná osoba usmrcena, 5 osob bylo těžce zraněno (pokles o 8 nehod) a 29 osob bylo zraněno lehce (pokles o 16 osob).

 

 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 9. 9. 2014

vytisknout  e-mailem