Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne!

Strakonice – Policisté besedovali s dětmi v ZŠ Dukelská. 

Pět policistů z dopravního inspektorátu a Preventivně informační skupiny navštívili Základní škodu Dukelská.  Návštěva směřovala k žákům prvního stupně. Policisté přišli s dětmi besedovat na téma bezpečí dětí v dopravě. Srozumitelnou formou podle věku dětí předali žákům potřebné a důležité informace. Vysvětlili jim pravidla bezpečné chůze přes vozovku,  jak přecházet podle pokynů policisty, připomněli si společně řádné rozhlédnutí před vstoupením do vozovky a také jaká nebezpečí hrozí při zbrklém jednání na chodníku, na silnici, na kole.
Ještě před návštěvou tříd policisté v době od 7:15 dohlíželi na chodce přecházející vozovky cestou do školy. Policisté zastavovali především děti, upozorňovali je na chyby nebo je za opatrnost a bezpečné chování pochválili. Děti policistům odpovídaly na otázky, které se týkaly především bezpečného přecházení vozovky. Za správné odpovědi školáci dostali drobné dárečky s logem dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne!"
 
Statistiky
Počet dopravních nehod v roce 2010, kdy viníkem dopravní nehody byl chodec - 3 DN, z toho dětmi 2 DN
- nehody se obešly bez zranění
Počet dopravních nehod v roce 2011 (leden, únor), kdy viníkem dopravní nehody byl chodec - 1 DN, z toho dětmi 0 DN
- chodec na následky zranění zemžel

 

 
Související text - tisková zpráva ze dne 4.4.2011
V pondělí 4. dubna 2011 začala celorepubliková dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“, která je zaměřená na chodce a další účastníky silničního provozu a na správné dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky. Akce potrvá celý týden na území České republiky.
Policisté z Preventivně informační skupiny a Dopravního inspektorátu Územního odboru Strakonice se na žáky základních škol zaměří v úterý a ve čtvrtek od 7:15 do 8:00, v úterý v blízkosti ZŠ Dukelská a ve čtvrtek v blízkosti ZŠ Poděbradova ve Strakonicích. Policisté budou u škol dohlížet na bezpečí dětí, správné přecházení přes vozovku, děti si společně s policisty připomenou, jak se chovat v silničním provozu (kdo je chodec, chůze po chodníku, přes přechod pro chodce, přechod pro chodce se světelnou signalizací, používání reflexních materiálů apod.). Od 8:00 bude preventivní akce pokračovat přímo ve třídě u prvňáčků, kde si děti s policisty zopakují dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a za odměnu od policistů obdrží drobný dáreček. Do akce v okrese Strakonice se zapojí policisté z Obvodního oddělení Vodňany, kteří v tomto týdnu navštíví děti v místní základní škole.
 
A co Zebra radí dětem?
  1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla
Preventivní projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne!" je realizován ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra České republiky.
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
5. dubna 2011

vytisknout  e-mailem