Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Ms kraj: Dnes proběhl poslední den dopravně preventivní akce. 

     V době od 6. do 10. září proběhla v rámci celé republiky všem dobře známá dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Tak jako v předchozích letech se uskutečnila za partnerské podpory Policie ČR a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, která byla zároveň hlavním a jediným partnerem.
 
     Cílem je preventivní působení na chodce při kontrole dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací a co je důležité, odbourání mýtu o absolutní přednosti chodů na přechodech pro chodce.
     Akce proběhla na teritoriu celého Moravskoslezského kraje. Policisté předali zkušenosti a vysvětlili zásady správného přecházení vozovky, oslovili několik stovek školou povinných dětí. Samozřejmostí při předávání zkušeností byla i konverzace s rodiči, kteří své ratolesti do školy doprovázeli. V žádném případě se policisté nesetkali s nepochopením akce, pozitivně ji vnímali i zaměstnanci škol, v jejichž blízkosti se akce na přechodech pro chodce odehrávaly.
 
     Účastnili se jí především dopravní policisté ve spolupráci s pracovníky preventivně informačních skupin. V některých případech byli doplněni policisty z pořádkové služby. Bližší informace o akci v konkrétních regionech v rámci celého Moravskoslezského kraje ochotně poskytnou kolegyně a kolegové z jednotlivých preventivně informačních skupin krajského ředitelství.
Na webových stránkách policie, na odkaze:
 
http://www.policie.cz/clanek/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-690287.aspx
 
je k nahlédnutí celorepubliková statistika k nehodám za účasti chodců.
 
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Preventivně informační oddělení
Ostrava, 10. září 2010
 
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Původní zpráva:
                                                                                                                              Ostrava, 3. září 2010
 
 
Akce probíhá na celém území kraje v době od 6. do 10. září 2010. Bližší informace o konkrétních stanovištích Vám poskytnou pracovníci preventivně informačních skupin jednotlivých územních odborů.
 
Základní informace o projektu
 
       Již čtvrtým rokem probíhá celorepublikový projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Jedná se o dopravně preventivní akci zaměřenou na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na „výchovu“ ke správnému přecházení a na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.
        Stejně jako v předcházejících letech je i letos hlavním a zároveň jediným partnerem akce Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. Pojišťovna financovala výrobu plakátů, reflexních vest, úkolníčků a kartiček, které se budou při akci rozdávat.
 
Jak bude akce probíhat?
 
       Policisty potkáte v průběhu celého pracovního týdne u vytipovaných přechodů pro chodce ve městech v rámci jednotlivých územních odborů našeho Moravskoslezského kraje. Zaměří se především na děti. Školák, který přejde vozovku správně po přechodu, si zaslouží upomínkový předmět. Policisté budou chodce oslovovat a vysvětlovat jim kromě smyslu akce také pravidla přecházení vozovky po přechodu s důrazem na vyvrácení mýtu absolutní přednosti na přechodu a další nebezpečí, která jim hrozí (například, že v jednom jízdním pruhu auto před přechodem zastaví, ve druhém ne…).
  
Statistika
 
     Pro Vaši informaci pár statistických čísel.
V minulém roce zaznamenali policisté v rámci bývalého Severomoravského kraje 198 nehod, které byly zaviněny chodci, při nichž jeden chodec zemřel. Podle věku chodců-účastníků dopravních nehod můžeme uvést, že dospělí byli účastníky ve 118 případech, děti do 15-let figurovaly v 70 případech. 
 
Možno nahlédnout na odkaz:
 
http://www.policie.cz/clanek/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-262841.aspx
 
 
por. Ing. Stanislav Sobol
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Preventivně informační oddělení

vytisknout  e-mailem