Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

MS kraj – první polovina září je věnována školákům a jejich bezpečnosti v silničním provozu 

Letní prázdniny skončily a děti po delší době opět usedají do školních lavic. Je třeba si znovu přivyknout na své povinnosti a připomenout, jak se bezpečně pohybovat na cestě i na chodníku, jak se vyhnout možným rizikům a nástrahám, které v silničním provozu mohou očekávat. Je velmi důležité být obezřetný a myslet na svou bezpečnost po cestě (nejen) do školy a ze školy.

Stejně zodpovědně k této problematice přistupují policejní preventisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, spolu s dopravním inspektorátem a BESIP týmem. V návaznosti na celorepublikový projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“  se policisté zaměřují právě na ty nejmenší a nejohroženější.

Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, aby si osvojili dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a nedali na mýty například o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Každoročně policisté v prvních školních dnech dohlíží u základních škol na bezpečnost dětí a připomínají žákům v rámci besed ve školách i na dopravních hřištích možná rizika pohybu na pozemních komunikacích nebo v jejich blízkosti. Ani v tomto školním roce 2022/2023 se prevence u škol nepodcenila a děti se mohly s policisty setkat napříč Frýdecko – Místeckem.

Pro připomenutí  několik preventivních rad:

  • Vozovku přecházej na přehledném místě. Pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Přecházej vozovku, až vozidlo skutečně zastaví!
  • Ujisti se očním kontaktem, že tě řidič vozidla vidí!
  • Nenechej  odvést svoji pozornost například hlasitou hudbou ve sluchátkách nebo sledováním telefonu.
  • Nespoléhej na to, že auta mají brzdy! Horší odhad mívají hlavně děti a senioři. Pro ně platí opatrnost dvojnásob.
  • Na přechodech bez semaforů má sice chodec přednost, ale spoléhat na ni „absolutně“ nesmí. Přednost mají například tramvaj nebo vozidla se zapnutým majákem jako hasiči, policie, záchranáři.

Další rady a doporučení můžete shlédnout na http://bit.ly/3mL9uyJ. Jedná se o preventivní videa nejen k bezpečnosti v dopravě v rámci projektu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje PORADCE Policejní rádce pro bezpečný život.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
nprap. Bc. Vladimíra Faferková
vrchní inspektor oddělení prevence
9. září 2022

vytisknout  e-mailem