Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Jižní Čechy - Na jihu Čech skončila celorepubliková preventivní akce. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V průběhu minulého týdne se jihočeští policisté zapojili do celorepublikového preventivního projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, který policie každoročně pořádá společně se Zdravotní pojišťovnou MV ČR a Českou radou dětí a mládeže. Cílem této akce je především upozornit chodce na dodržování pravidel při přecházení vozovky, připomenout jim nebezpečí, které jim při nesprávném přecházení hrozí a odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.
Na území Jihočeského regionu byli do projektu zapojeni vedle pracovníků preventivně informačních skupin také policisté z dopravní i pořádkové služby. Těm se společně podařilo na 35 přechodech pro chodce oslovit bezmála tisíc chodců různých věkových kategorií. Jejich reakce byly většinou kladné. Občané kvitovali zvýšený pohyb policistů u přechodů, jejich vstřícný přístup a samozřejmě je mile překvapily i drobné dárky, které od policistů obdrželi. Snad největší zájem o akci tentokrát projevili senioři. Projekt byl realizován na přechodech pro chodce v 18 obcích našeho kraje. Z úst občanů zazněla i kritika, že řidiči jezdí velice agresivně a mnohdy ani neumožní chodcům bezpečně přejít vozovku.
Pravidla o provozu na pozemních komunikacích je nutné nejenom znát, ale především je dodržovat. Jedním z nich je i vzájemné respektování a tolerance motorizovaných i nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Obě skupiny se nesmí navzájem omezit, ale ani ohrozit. Riskování a hazard jak ze strany řidičů, tak ze strany chodců do silničního provozu jednoznačně nepatří.

vytisknout  e-mailem