Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

PLZEŇSKÝ KRAJ - Prázdniny končí a začal nový školní rok. Policisté v Plzeňském kraji zvýšili dohled u základních škol, kde společně s policejními preventisty učí děti, jak se správně chovat v silničním provozu. 

Konec letošních prázdnin přináší změnu hlavně pro děti. Po dlouhých měsících se vracejí zpět do školních lavic a především na začátku školního roku může chvíli trvat, než se aklimatizují. Z prázdnin se vracejí plni zážitků, myšlenkami ještě na prázdninách. Aby školáci absolvovali cestu do školy i z ní bezpečně, je prioritou nás všech. Během prvního zářijového týdne bude probíhat celorepubliková dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Jejím cílem je působit  na chodce, především pak na jednu z nejohroženějších skupin, což jsou děti. V tomto týdnu tedy zvýší policisté dohled u základních škol, kde budou chodce upozorňovat na správné a bezpečné přecházení vozovky a v maximální míře působit na řidiče vozidel. Zároveň budou policejní preventisté v průběhu měsíce září distribuovat do škol a školských zařízení pracovní sešit Zebra se za Tebe nerozhlédne, kde jsou preventivní témata bezpečného pohybu v silničním provozu rozčleněna do týdenních bloků. Ke stažení je uvedený sešit také volně k dispozici na webových stánkách Policie České republiky. https://www.policie.cz/clanek/zebra-se-predstavuje-v-novem-kabatu.aspx.

Na závěr pár zásad bezpečného přecházení vozovky:

  • Pokud dítě bude chodit ze školy a zpět samo, najděte mu nejbezpečnější cestu, kterou s ním celou několikrát projděte a upozorněte na možná rizika.
  • Platí pravidlo, že nejkratší cesta nemusí být ta nejbezpečnější, prioritně volte tu cestu, kde jsou semafory nebo vyznačené přechody pro chodce, podchody nebo nadchody.
  • Upozorněte dítě na pravidlo bezpečného rozhlédnutí, 3x se rozhlédni – vždy vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi nejkratší trasou.
  • Přecházení musí být rychlé, nikdy by však dítě nemělo vbíhat před jedoucí vozidla. Je důležité celou dobu sledovat dopravu kolem sebe.
  • Připomeňte svému dítěti, jak je nebezpečné sledovat místo dopravní situace svůj mobilní přístroj, případně mít na uších sluchátka či na hlavě kapuci.
  • Upozorněte své dítě, že oproti motorizovaným účastníkům silničního provozu je velmi zranitelné.
  • Pokud své dítě vezete do školy autem, dohlédněte, aby bylo vždy řádně připoutané a vystupovalo či nastupovalo pouze na straně chodníku.

Přejeme všem dětem v Plzeňském kraji šťastný  návrat do školních lavic.

kpt. Mgr. Markéta Fialová
1. září 2020

vytisknout  e-mailem