Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Jindřichův Hradec - Policisté radí nejen dětem, jak správně přecházet přes přechody pro chodce. 

                Policisté na jihu Čech připomněli tento týden chodcům jak správně přecházet vozovku.  Na Jindřichohradecku  proběhla tato akce dnes 30. dubna 2010 od 07.00 do 08.00 u Základní školy v Kardašově Řečici.  Preventivní akce se zúčastnili  dopravní policisté Jindřichův Hradec - pprap. Ondřej Novák, nstržm. Stanislav Fila a pprap. Martin Šenkeřík společně s tiskovou mluvčí por. Hanou Millerovou.   

Zebra - přechod pro chodce u ZŠ Kardašova Řečice .jpgZebra - přechod pro chodce u ZŠ Kardašova Řečice .jpg

 
 
 Víte že:             Již šestým  rokem pokračuje Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a Českou radou dětí a mládeže v celorepublikové preventivní akci „Zebra se za tebe nerozhlédne. Policisté při těchto akcích připomínají všem chodcům jak správně přecházet vozovku, i skutečnost, že chodci mají také určitá práva a povinnosti.
                 Účastníky silničního provozu nejsou jen řidiči motorových vozidel, ale také chodci. I ti se stávají oběťmi či viníky dopravních nehod. Hlavní příčinou tragických dopravních nehod je neznalost a nedodržování pravidel, která upravují provoz na pozemních komunikacích. Mimo jiné stanoví i práva a povinnosti chodců.
                Jednou z povinností chodců, která pro ně vyplývá ze silničního zákona, je přecházení silnic po přechodech : Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
               Další ustanovení říkají, že: Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
            
               Preventivní akce Zebra  je zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Slogan "Zebra se za tebe nerozhlédne" má připomenout, že vstupem na silnici bez rozhlédnutí člověk riskuje vlastní život.
Příčinou mnoha tragických nehod je také nedostatečná viditelnost chodců. Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z reflexních materiálů, které odrážejí dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.
Děti jsou na silnicích ohroženy více, než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a neumí ještě dobře odhadovat a předvídat. Jejich každodenní cesta do školy bude bezpečnější díky světlému oblečení a reflexním prvkům na školní brašně a botách.
 
Tři rady pro zvýšení viditelnosti:
1. používejte reflexní a flourescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy
2. reflexní předměty umístěte nejlépe na konci rukávů, blízko kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo)
3. dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a flourescenčními bezpečnostními prvky

Zebra radí jak správně přecházet přes přechod pro chodce.jpgZebra radí jak správně přecházet přes přechod pro chodce.jpg

 
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz 
30. dubna 2010
 
 
 

vytisknout  e-mailem