Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Ms kraj, Ostrava: Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ 

Tento týden je v Moravskoslezském kraji z hlediska bezpečnosti silničního provozu ve znamení především dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“.

Moravskoslezští policisté oslovují od dnešního dne na vytipovaných přechodech pro chodce u základních škol především děti a probírají s nimi záležitosti týkající se jejich chování v silničním provozu. Věnují však pozornost i dalším účastníkům silničního provozu. Cílem akce je, ve zkratce, pozitivní ovlivnění jednání chodců s důrazem na některé aspekty, typu odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Akce probíhá ve spolupráci se zástupci BESIPu a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Chodci patří společně s cyklisty mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Této skupině věnují policisté v průběhu celého roku maximální pozornost, přičemž do oblasti osvěty cílí dostupnými formami. Z činnosti zmiňme nespočet přednášek a besed nebo dopravních akcí (například nedávno realizovanou akci zaměřenou na takzvanou viditelnost chodců (http://www.policie.cz/clanek/zamereno-na-bezpecnost-chodcu.aspx ). Prevence v dopravě je nedílnou součástí projektů moravskoslezské policie, připomeňme „Policejní pohádky“ či „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“.

Důraz klademe na osvětu u dětí, u kterých je třeba vytvořit a neustále opakovat základní návyky správného chování na silnici a chodníku.

Při pohledu na statistiku zjistíme, že za první dva měsíce roku 2018 zaznamenali policisté v Moravskoslezském kraji 8 dopravních nehod, které zavinili chodci (z toho 3 nehody zavinily děti). V uplynulém roce 2017 se jednalo o 113 nehod zaviněných chodci (z toho děti zavinily 40 nehod).

Za první dva měsíce roku zaznamenali policisté v kraji 42 srážek s chodcem (z toho bylo 8 s dítětem). V roce 2017 se jednalo o 361 srážek s chodcem.

Aktuální akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ probíhá napříč celým Moravskoslezským krajem až do pátku. Informace z Ostravy:

Dnes byl pro uskutečnění akce vybrán také přechod pro chodce v krajském městě, u základní školy v centru Ostravy. Drtivá většina oslovených dětí znala odpovědi například na otázky, jak správně přecházet vozovku, zda má přednost tramvaj či chodec anebo proč mít na oblečení reflexní prvky. Pokud školáci cokoliv nevěděli nebo si nebyli jisti, policisté jim sdělili správné informace a věnovali dostatečnou pozornost.

V silničním provozu…

Obecně lze k tématu doplnit, že je zapotřebí mít na paměti, že chodec nemá absolutní přednost. Zákon hovoří, že řidič nesmí hrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.

Je třeba si uvědomit, že žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo v podstatě na místě a ihned ve chvíli, kdy mu osoba náhle vstoupí do jízdní dráhy. V reakci na výše uvedené je zcela na místě připomenout, že ve městech s tramvajovou dopravou platí, že tramvaj má přednost před chodcem. Uvedeného je třeba dbát a upozornit na tuto skutečnost zejména děti

V kraji....

Výše je informace o proběhlé akci v Ostravě, zde pak informace z Bruntálu , Frýdku-Místku, Opavy, Karviné a Nového Jičína.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 3. dubna 2018

Výsledky proběhlé akce a další související informace:

 

Uvedené akce se v průběhu čtyř dnů účastnilo v součtu více než 500 moravskoslezských policistů. Reakce dětí i dospělých se oproti předchozím „běhům“ nezměnily, byly zpravidla pozitivní.

Policisté působili zejména preventivně, ale řešili rovněž případné přestupky v dopravě. Zaznamenali celkově 175 dopravních přestupků, přičemž z uvedeného počtu bylo 23 přestupků chodců a 10 přestupků ve vztahu k chodcům.

Moravskoslezští policisté působí v průběhu roku na děti preventivně rovněž v oblasti dopravy různými formami, prostředky a metodami, mimo jiné besedami a přednáškami ve školách a školských zařízeních. V návaznosti na proběhlou akci „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ pak policisté naplánovali v měsíci dubnu  preventivní semináře na uvedené téma, kdy přímo navazují na tuto akci. Některé ze seminářů se již uskutečnily a děti i pedagogové vnímali i tuto aktivitu velmi pozitivně.  

por. Mgr. Soňa Štětínská, 10. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

zebra_2018__01

zebra_2018__01 

Detailní náhled

zebra_2018__02

zebra_2018__02 

Detailní náhled

zebra_2018__03

zebra_2018__03 

Detailní náhled

zebra_2018__04

zebra_2018__04 

Detailní náhled

zebra_2018__05

zebra_2018__05 

Detailní náhled

zebra_2018__06

zebra_2018__06 

Detailní náhled

zebra_2018__07

zebra_2018__07 

Detailní náhled

zebra_2018__08

zebra_2018__08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem