Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne!

MLADOBOLESLAVSKO – Projekt zaměřený na chodce a další účastníky silničního provozu. 

Prvního září, tady začátek školního roku – děti opět chodí do školy, a proto je potřeba dbát zvýšené opatrnosti nejen z jejich strany a ze strany rodičů, ale také ze strany ostatních účastníků provozu. S rozšířením automobilismu přibývají i dopravní nehody, jejichž oběťmi se bohužel stávají i děti. Proti této problematice bojuje celorepublikový projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu a zejména pak

• osvojovat dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky

• odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce, to především proto, že zebra se za vás opravdu nerozhlédne.

V rámci tohoto preventivního projektu probíhají na silnicích a především na silnicích a přechodech u školských zařízení preventivní akce, na kterých se podílejí nejen dopravní policisté, ale také policisté z obvodních oddělení a policejní preventisté. Ti všichni ve vzájemné spolupráci dohlíží v inkriminovaných hodinách u školských zařízení na bezpečnost v silničním provozu – zejména na bezpečné přecházení dětí přes přechody a další místa, kde se děti při cestě do školy pohybují. Dětem policisté v prvních školních dnech rozdávají například reflexní pásky a samolepky či školní diáře se zebrou.

V rámci preventivního projektu proběhly ve školách i besedy zaměřené na dopravní výchovu, kterých se zúčastnili dopravní policisté. S dětmi probírali nejen základní dopravní značky, ale také jak se v silničním provozu bezpečně pohybovat, jak se poutat ve vozidle, na co si dát při cestě do školy pozor.

Žáci obdrželi z rukou policistů pracovní sešity „Zebra se za tebe nerozhlédne“, kde je hned několik kapitol, jako například bezpečná cesta do školy a přecházení vozovky, cestování osobním automobilem, cestování hromadnou dopravou, bezpečná jízda na kole a další. Děti s pracovním sešitem následně pracují spolu s pedagogy, ale také policejními preventisty po celý školní rok.

prap. Jiří Plesar

vytisknout  e-mailem