Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Šumperk - policisté u přechodů nestáli jen, aby prováděli dohled nad chodci a řidiči. 

Dne 6. 9. 2010 od 7:30 hodin do 8:15 hodin, proběhla v Šumperku na ulici Dr. E. Beneše, celorepubliková akce pod názvem ” Zebra se za Tebe nerozhlédne” pořádaná Policií České republiky a Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra. Policisté u přechodů nestáli jen, aby prováděli dohled nad chodci a řidiči, ale především, aby chodcům v rámci osvěty vysvětlili správný postup přecházení přes přechod, a tím také odbourali mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Policisté dopravního inspektorátu a preventivně informační skupiny, oslovili za tuto dobu celkem šestačtyřicet chodců, kteří od policistů obdrželi, po správném zodpovězení otázek, drobné dárky od Policie České republiky a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Mezi oslovenými byly převážně děti na cestě do školy, ale také dospělí chvátající do zaměstnání a senioři.

Mezi základní otázky, které policisté položili byly tyto: Myslíte si, že má chodec na přechodu pro chodce absolutní přednost? Umíte se správně rozhlédnout, než vstoupíte do vozovky? Kdy máte povinnost použít značený přechod pro chodce? Víte jaká je brzdná dráha vozidla, které jede 50 km/h? A kdy má chodec povinnost použít přechod pro chodce?

Odpovědi byly různé a ne vždy správné, ale závěrem se všichni oslovení shodli, že chodci nemají absolutní přednost a na přechod vstoupí, až když auta zastaví v obou směrech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem