Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

VYŠKOV, VYŠKOVSKO: Policisté pomáhají malým školákům při přecházení. 

Prázdniny skončily a děti se vrátily do školních lavic. Aby jejich cesta do školy byla opravdu bezpečná, dohlíželi na silniční provoz i policisté z Vyškovska. Od začátku školního roku až do konce příštího týdne probíhá preventivní bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“ ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra.

Dnes se policisté především zaměřili na přecházení malých školáků u základní školy na sídlišti Osvobození ve Vyškově. „Nejdřív se musím podívat doleva,“ zní správná odpověď asi třetiny dětí, kterých se policisté z Vyškovska ptají, co udělat před vkročením na přechod pro chodce.

Akce je určena především nejmenším školákům před vyučováním na jejich cestě do školy, když přecházejí přechod v její blízkosti. Jejím cílem je, aby si malí chodci uvědomili, že na silnicích a chodnících se musí chovat bezpečně, a to nejen při cestě do školy.

Z chování a reakcí dětí je vidět, že ne všechny mají vštípené zásady bezpečného přecházení. Některé se podívají jen letmo na jednu stranu a vrhnou se na přechod. Také většina malých chodců, které vedou přes silnici rodiče, o přecházení nepřemýšlí. Spoléhají na maminku nebo tatínka, kterých se drží za ruku. Nejmenší děti občas i zaměnily levou ruku za pravou. Ale i ty, poté,co překonaly ostych, souhlasně kývaly hlavou, když si spolu s policisty pravidla bezpečného přecházení vozovky zopakovaly. Jak se ukázalo, je třeba dětem vštěpovat nutnost očního kontaktu s řidičem. Některé ani netušily, proč je tak důležitý. Není se však čemu divit. Někdy i dospělí vstupují na přechod pro chodce, aniž by se rozhlédli. Mylně se totiž domnívají, že "na zebře" mají absolutní přednost.

Aby si kluci a holky mohli pravidla bezpečného přecházení vozovky kdykoliv zopakovat, dostali kartičky se zebrou, kde jsou všechna pravidla uvedena. Ti nejšikovnější obdrželi drobné dárečky v podobě rozvrhů hodin a vystřihovánek.

por. Mgr. Alice Navrátilová

Odkazy do noveho okna

Přechod 1 001a

Přechod 1 001a 

Detailní náhled

přechody 2a

přechody 2a 

Detailní náhled

přechody 3a

přechody 3a 

Detailní náhled

Purkyňova 5a

Purkyňova 5a 

Detailní náhled

Purkyňova 7a

Purkyňova 7a 

Detailní náhled

Purkyňova 8a

Purkyňova 8a 

Detailní náhled

Purkyňova 9a

Purkyňova 9a 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem