Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

Český Krumlov - Dnes, ve středu 29. dubna 2009 proběhla na celém území Českokrumlovska dopravně preventivní akce Zebra se za Tebe nerozhlédne! (Hlasová schránka 974 232 116)  

Foto M.Troster - Jihočeský kurýr.jpg Foto M.Troster - Jihočeský kurýr.jpg

Na přechodech pro chodce, které policisté Dopravního inspektorátu i policisté všech obvodních oddělení každé ráno hlídají v rámci projektu „Bezpečně do školy“, a také na dvou přechodech na Špičáku v Českém Krumlově dnes ráno oslovení chodci obdrželi kartičku s nápisem Zebra se za Tebe nerozhlédne! a se základními pravidly přecházení vozovky.

Dospělí i děti byli policisty dotazováni, zda vědí, jak se správně rozhlédnout, než vstoupí do vozovky, kdy mají povinnost přechod pro chodce použít a zda mají na přechodu chodci absolutní přednost. Jako již tradičně děti v počtu správných odpovědí nad dospělými vyhrály. Snad je to tím, že již od mateřské školy a poté i na prvním stupni základní školy jsou jim tato pravidla vštěpována, a to nejen od paní učitelek, ale v rámci besed také od policistů.

Mezi tradičně nejkurióznější odpovědi patří tato: „...když jdu z téhle strany, podívám se nejdřív doleva a když pak půjdu zpátky, tak nejdřív doprava...“

A jak tedy zní základní pravidla přecházení vozovky? 

Na zadní straně kartičky je napsáno: Zebra radí:

- Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho! (Pozn.dle zákona je povinnost použít přechod vzdálený do 50m)

- Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi.

- Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce.

Zebra se za tebe nerozhlédne.jpg Zebra se za tebe nerozhlédne.jpg

- Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví - nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla!

Dnešního dne policisté na Českokrumlovsku na celkem jedenácti přechodech v osmi městech a obcích oslovili 148 chodců. Doufejme, že akce přispěje ke zvýšení bezpečnosti na našich silnicích a že na sebe chodci na Českokrumlovsku budou po dnešku zase trochu opatrnější.

 

por. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

 

vytisknout  e-mailem