Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

BRNO VENKOV: Zpět do školních lavic. 

Prázdniny skončily a dnes na děti opět čekají školní lavice. Dva měsíce většina školáků trávila mimo domov, ať už na letních táborech nebo na dovolených s rodiči. Se začátkem školního roku je spojený i zvýšený provoz a pohyb dětí na silnicích. První školní den spěchají děti do školy plné dojmů z prázdnin a zapomínají na dodržování základních pravidel bezpečnosti v silničním provozu. Na správné a bezpečné přecházení silnic budou celý tyden dohlížet i policisté. Preventivní akce „ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE“ bude probíhat nejen na území Jihomoravského kraje, ale po celé republice. S dětmi které usednou poprvé do školních lavic, by rodiče měli cestu do školy několikrát projít a najít nejbezpečnější místa pro přecházení vozovky. Cesta do školy by měla být bezpečná, i když je o nějaký ten krok delší.

Rady pro rodiče malých chodců:

Povídejte si se svými dětmi o nebezpečích, která jim hrozí v silničním provozu.

Názorně s nimi procvičujte orientaci v silničním provozu (vozovka, chodník, přechod pro chodce, semafor…).

Základní pravidlo pro přecházení: 3x se rozhlédnout: VLEVO, VPRAVO, VLEVO, navázat s řidičem oční kontakt a RYCHLE PŘEJÍT!

Naučte děti poznávat barvy, tvary, seznamujte je s různými dopravními prostředky a jejich využitím, procvičujte pravé a levé strany. Vysvětlete jim význam dopravních značek, které jsou v blízkosti vašeho bydliště a při cestě do školy.

Nepodceňujte vlastní příklad. Dospělí ve spěchu (s dítětem za ruku) klidně přeběhnou cestu na červenou či před projíždějícím vozidlem.

Upozorňujte při každé příležitosti své děti, jak velkou rychlostí se k nim auto blíží. Neumí zatím odhadnout vzdálenost vozidel a tím ani vzdálenosti bezpečné pro přecházení.

Vybavte své ratolesti reflexními doplňky. Objasněte jim, jak důležité je v provozu být viděn.

Děti vědí, že chodník je pro chodce a silnice pro řidiče. Zdůrazňujte jim, že to nejsou místa vhodná pro hraní (a to ani místa s malým provozem).

Také hraní v blízkosti silnice je velmi rizikové. I to by měly děti pravidelně slýchat.

Upozorněte děti, jak je nebezpečné se s někým cizím dávat do řeči na ulici či sedat s ním do auta.

nprap. Petra Hrůzová, 1.září 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem