Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

J.Hradec - Dopravní policisté zaměřili svou pozornost na přechody pro chodce. 

Policisté na jihu Čech připomínají tento týden ve dnech  dnech 3. - 7. září 2012 chodcům jak správně přecházet vozovku. Na jindřichohradecku se policisté cíleně zaměří na přechody pro chodce. V rámci celorepublikové dopravní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ zvýší dohled nejen nad dětmi, které přes frekventované komunikace přichází do škol, ale i nad všemi dospělými. Cílem akce je připomenout chodcům, ale i řidičům, pravidla bezpečnosti silničního provozu v této oblasti. Na vybraných školách pak policisté se žáky na toto téma pobesedují. Vedle bezpečnosti na přechodech se zaměří i na problematiku jízdy na kolech. S dětmi dopravní policisté prověří jejich znalost dopravních značek, řešení dopravních situací a znalost základních pravidel silničního provozu.
 
 Na jindřichohradecku  proběhla akce dnes 6. září 2012 od 07.00 do 08.00  na křižovatce U Trojice.  Preventivní akce se zúčastnili  dopravní policisté Jindřichův Hradec - pprap. Miroslav Paďourek a prap. Petr Kovář  společně s tiskovou mluvčí por. Hanou Millerovou.   Poté následovala návštěva prvních tříd, kde si děti společně s policisty zopakovali důležitá pravidla správného přecházení, jak se chovat v silničním provozu, kdo je chodec, pokyny policisty, dopravní značky, používání reflexních materiálů apod.
 
 Víte že: Již desátým rokem pokračuje Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR v celorepublikové preventivní akci „Zebra se za tebe nerozhlédne. Policisté při těchto akcích připomínají všem chodcům jak správně přecházet vozovku, i skutečnost, že chodci mají také určitá práva a povinnosti.
             Preventivní akce Zebra  je zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Slogan "Zebra se za tebe nerozhlédne" má připomenout, že vstupem na silnici bez rozhlédnutí člověk riskuje vlastní život.
 
Děti jsou na silnicích ohroženy více, než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a neumí ještě dobře odhadovat a předvídat. Jejich každodenní cesta do školy bude bezpečnější díky světlému oblečení a reflexním prvkům na školní brašně a botách.
 
Tři rady pro zvýšení viditelnosti:
1. používejte reflexní a flourescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy
2. reflexní předměty umístěte nejlépe na konci rukávů, blízko kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo)
3. dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a flourescenčními bezpečnostními prvky
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz  
6.září  2012
 

vytisknout  e-mailem