Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

MS kraj – v prvním a druhém zářiovém týdnu se policisté zaměří na bezpečnost dětí v dopravě 

Letní prázdniny skončily a děti opět po delší době usedají do školních lavic. Myslet na svou bezpečnost je důležité a po cestě do školy i ze školy si počínat obezřetně. Školáci si musí opět přivyknout na své povinnosti a také si připomenout, jak se  vyhnout možným rizikům a nástrahám, které je čekají zejména v silničním provozu.

Stejně zodpovědně k této problematice přistupují policejní preventisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s oddělením silničního dohledu a BESIP, v návaznosti na celorepublikový projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, aby si osvojili dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a nedali na mýty například o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Každoročně policisté v prvních školních dnech dohlíží u základních škol na bezpečnost dětí a připomínají žákům možná rizika pohybu na pozemních komunikacích nebo v jejich blízkosti. Ani v tomto školním roce 2022/2023 se prevence u škol nepodcenila a děti se mohly s policisty setkat napříč Ostravou. Jelikož chodci a zejména pak děti, patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu na pozemních komunikacích, namátkou připomínáme několik preventivních rad:

  1. Vozovku přecházej na přehledném místě. Pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zatavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Ujisti se očním kontaktem, že tě řidič vozidla skutečně vidí!

Stručná rada na závěr „Nežli vstoupím na Zebru, tak se dobře rozhlédnu“!

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
por. Bc. Martina Jablońská
oddělení prevence

vytisknout  e-mailem