Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Zebra" nebo přechod pro chodce?

Po celý týden se děti zaměřovaly na dopravní výchovu 

    Během tohoto týdne proběhla v rámci České republiky akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Uvedená akce se uskutečnila již poněkolikáté. V našem regionu se jí účastnila Základní škola v Lužci nad Vltavou a to konkrétně pětačtyřicet žáků z prvních až třetích tříd. Ve Mšeně na Mělnicku se zase naopak zúčastnili úplně ti nejmenší, a to zhruba padesát dětí z místní mateřské školky.
     Pro děti byl po oba dva dny, vždy v dopoledních hodinách přichystán velmi bohatý program. Počasí naštěstí přálo a tak si děti nejprve venku zopakovaly pravidla přecházení silnic a chování, coby chodců v silničním provozu. Dále se děti rozdělily do několika menších skupin, kde následně své znalosti předvedly v praxi. Měli za úkol bezpečně a bez chyb převést přes frekventovanou silnici policistu. Což se většině zúčastněných velmi dobře podařilo. V okolí se vždy nacházely různé dopravní značky, které policisté s dětmi procvičili a jen málokteré z nich žáci neznali. Paní učitelka ze Základní školy v Lužci nad Vltavou pro děti přichystala před školou jízdní kolo, které školáci museli správně popsat a určit, zda kolu nechybí nějaké doplňky.
     V druhé etapě hravého dopoledne si děti z lužecké školy i mateřské školky mohly dopravním policistům „nakouknout“ do jejich služebního vozidla. Měly možnost vyzkoušet si policejní pouta, reflexní vestu, zjistily, jak se používá a funguje přístroj na zjišťování alkoholu v dechu a další. Policejní vozidlo děti doslova prolezly a nevynechaly ani usednutí za volant se zapnutými majáky.
     Ti větší školáci se poté přesunuli do svých tříd a zde mohli policistům dokázat, že jejich znalosti o dopravní výchově nejsou jen teoretické. Obdrželi několik testíků i křížovek se zajímavými tajenkami vztahující se k jízdnímu kolu. Doplňovali ze skládačky dopravní značky do velkých obrázků a s dopravními policisty diskutovali na témata, která se týkala jejich práce coby „dopraváků“ a policistů jako takových.
     Lze velmi upřímně říct, že všechny děti, které se uvedené akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“, byly velmi nadšené a celým naplánovaným programem spokojeni. Od policistů z preventivně informační skupiny Územního odboru Mělník nakonec dostaly ještě spoustu dárků v podobě omalovánek, brožur, zápisníků, rozvrhů a dalších věcí. Policistům poděkovaly potleskem a zároveň prosbou o další podobné setkání v podzimních měsících tohoto roku.
 
12. dubna 2011
nprap. Jana Žáčková
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem