Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra na Novojičínsku

Novojičínsko - Do celorepublikového projektu prevence v dopravě se opět v letošním roce zapojili i novojičínští policisté.  

 Policisté preventivně informační skupiny, obvodních oddělení a dopravního inspektorátu celý týden dohlíželi v rámci celorepublikového projektu na bezpečnost dětí u základních škol.
 Již poněkolikáté se i policisté preventivně informační skupiny ÚO Nový Jičín zapojili do preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tentokrát se společně s dopravními policisty vydali před Základní školu Františka Palackého v Hodslavicích na Novojičínsku.
 Například v úterý 10. dubna od sedmé hodiny ranní bylo osloveno několik desítek školáků. Děti se seznámily s pravidly bezpečného přecházení. Aby si malí účastnící silničního provozu zapamatovali základní návyky BESIPu, obdrželi od policistů brožurku s radami jak správně a bezpečně přecházet přes silnici. 
 Dopravně preventivní akce probíhá ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra a krajským koordinátorem Besipu.

Preventivní akce Zebra se za Tebe nerozhlédne
je zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Slogan "Zebra se za tebe nerozhlédne" má připomenout, že vstupem na silnici bez rozhlédnutí člověk riskuje vlastní život.


Zebra radí:

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a pokud nejede žádné vozidlo, rychle přejdi!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

 Příčinou mnoha tragických nehod je také nedostatečná viditelnost chodců. Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z reflexních materiálů, které odrážejí dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.
 Děti jsou na silnicích ohroženy víc, než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a neumí ještě dobře odhadovat a předvídat. Jejich každodenní cesta do školy bude bezpečnější díky světlému oblečení a reflexním prvkům na školní brašně a botách
 Hlavní příčinou tragických dopravních nehod je neznalost a nedodržování pravidel, která upravují provoz na pozemních komunikacích. Mimo jiné stanoví i práva a povinnosti chodců.
 Jednou z povinností chodců, která pro ně vyplývá ze silničního zákona, je přecházení silnic po přechodech: Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
 Další ustanovení říkají, že: Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.


 

Foto z akce zde:    foto1        foto2       foto3       foto4

 

Tisková zpráva ze dne 11. dubna 2012.

nprap. Zbyněk Tomšík

vytisknout  e-mailem