Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ze zoufalce zločinec

ZLÍN: Muž chtěl zpět ženu s dcerou, ale překročil zákon. 

Zlínští policisté v těchto dnech řešili případ nebezpečného vyhrožování. Z něho a navíc z porušování domovní svobody jsme na základě získaných důkazů a svědeckých výpovědí obvinili devatenáctiletého mladíka ze Zlína.
K incidentu došlo v úterý navečer na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně. Silně podnapilý muž se tady dobýval do domácnosti rodičů stávajícího partnera své bývalé družky. Byl naštvaný, že chodí s jeho bývalou přítelkyní a matkou jeho dcery, a svou agresi si nakonec vybil na jeho rodičích. Ti mu totiž řekli, že jejich syn, kterého hledá, není doma. Muž jim to však nevěřil, nadával jim, kopal do dveří, fyzicky je napadal a ženě poničil tričko. A co bylo nejhorší – ohrožoval je nožem a několikrát zopakoval, že je zabije a zabije i jejich syna. Podobně se vyjadřoval i v sms zprávách, které poslal své expartnerce. Manželům se podařilo rozběsněného a nebezpečného opilce vytlačit za dveře. Naše hlídka ho zastihla o něco později, v křoví před domem jsme dokonce našli kuchyňský nůž.
Mladík nadýchal 2,26 promile a připustil, že vypil několik piv, které notně prokládal vodkou. To ho však neomlouvá. I po vystřízlivění si pamatoval, co udělal a potvrdil nám, že byl naštvaný, že ho už jeho partnerka nechce a schází se s někým jiným. Za své agresivní chování i vulgární sms zprávy, kterými vzbudil u několika lidí opodstatněný strach o život, jsme mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestných činů nebezpečné vyhrožování a porušování domovní svobody. Pokud se s rodinou nedohodne jinak, může být odsouzen až k tříletému vězení.
Nebezpečné vyhrožování je jako trestný čin kvalifikováno od 1. 1. 2010. Od té doby jsme podobných oznámení vyšetřovali ve Zlínském kraji přes tři sta. Kromě sousedských sporů šlo především o spory mezi současnými nebo bývalými partnery. Nešťastní expartneři nadávají a vyhrožují bývalým partnerkám i jejich novým druhům. Podobně jako v uvedeném případu. Je štěstí, když skončí u pouhého vyhrožování. Tento trestný čin je doménou mužů, ženy se podobně nebezpečně chovají zcela výjimečně. 
Do roku 2010 se podobné případy vyšetřovaly jako násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci.
 

 

22. června 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem