Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ze zlatnictví v Benešově zmizely zlaté šperky za statisíce

BENEŠOVSKO – Policie nyní hledá muže a ženu, kteří mají krádež pravděpodobně na svědomí. 

Případ vyšetřují benešovští policisté od středy 22. října letošního roku. V ten den krátce po šestnácté hodině navštívili prodejnu zlatnictví v Tyršově ulici dva zákazníci. Muž a žena předstírali vážný zájem o nákup většího množství šperků. Zboží si vybírali postupně a prodavačku požádali, aby jim je zabalila do čtyř samostatných balíčků. Ve třech byly šperky ze stříbra, v jednom z oceli a v posledním ze zlata. Všechny prodavačka uložila do igelitové tašky, tu vložila do připravené šperkovnice a následně ještě do papírové krabice, kterou zabalila do papíru. Zboží chtěla dvojice zaplatit eury, ty ale v prodejně odmítli, proto se s obsluhou dohodla, že je zajde vyměnit do nedaleké banky. Jen chvíli potom, co muž se ženou odešli, napadlo prodavačku, že se podívá do připravené krabice, zda je tam všechno zboží. Chyběl právě balíček se zlatem v hodnotě bezmála 330 tisíc korun.
 
Případ v současné době vyšetřují policisté Obvodního oddělení Benešov, kteří po pachatelích tohoto skutku intenzivně pátrají. K dispozici mají několik videozáznamů z prostor prodejny, na kterých je neznámá dvojice zachycena. Muž ve věku kolem 45 let, plnější, přibližně 168 cm vysoké postavy, s tmavě hnědými vlasy s ustupující pleší a snědou pletí. Na sobě měl svetr a bundu. Žena ve věku kolem 40 let, vysoká přibližně 165 cm, s dlouhými tmavými vlasy sčesanými dozadu a snědou pletí. Na sobě měla dlouhou černou sukni sahající až na zem a přes ni světlý svetr. S sebou nesla velkou tmavou tašku. S obsluhou oba mluvili anglicky, mezi sebou však neznámou a nesrozumitelnou řečí.  
 
Policisté v průběhu vyšetřování zjistili, že k podobnému případu došlo v minulých dnech také v Praze. Prokázat, že by se jednalo o jednu a tutéž dvojici, se jim ale nepodařilo. Popis pachatelů z Benešova by se ale mohl shodovat s pachateli, kteří koncem října tohoto roku obdobným způsobem odcizili šperky v jedné z prodejen v obchodní zóně Čestlice viz. tisková zpráva zde. Nevylučují ani, že by tyto osoby mohly být součástí větší organizované skupiny pachatelů-cizinců, která mohla do České republiky přicestovat pouze na omezenou dobu s cílem, co nejvíce se obohatit na cizí účet. Není vyloučeno, že se skupina záměrně rozdělila a její členové pak obdobnou trestnou činnost páchali na více místech republiky najednou. Praxe ukazuje, že takové skupiny po nějaké době pokračují do další země, anebo se vracejí zpět domů. Naděje na jejich dopadení se tak výrazným způsobem snižuje.
 
Přesto se policie obrací na širokou veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci při pátrání po těchto neznámých pachatelích. Jakékoliv informace, které by mohly vést k jejich dopadení, přijmou kdykoliv operátoři na lince 158, anebo kterákoliv policejní služebna.
 
por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
7. listopadu 2014
 
 
Odkazy do noveho okna

foto pachatelů

foto pachatelů 

Detailní náhled

foto pachatelů

foto pachatelů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem