Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ze zahrady odcizil elektrickou koloběžku

Praha venkov – VÝCHOD – Letní sezona je příležitostí pro zloděje. 

Policisté z Odolené Vody prověřují oznámení o odcizení elektrické koloběžky. Majitel ji v neděli 5. července odložil na pozemku u rodinného domu v Nové Vsi, což byla zřejmě příležitost pro dosud neznámého pachatele. Ten se během noci dostal na zahradu, která byla ohraničena oplocením, odkud koloběžku v hodnotě více jak pět tisíc korun odnesl.

Případ je kvalifikován jako přečin krádež, za což může pachatel po dopadení skončit až na dva roky za mřížemi.

Jak nejlépe ochránit jízdní kolo před odcizením?

  •  Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup). Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti někoho z vás u odstavených jízdních kol.
  • na soukromém pozemku i u rodinných domků si vždy jízdní kolo zajistěte  nebo uložte do uzamčené  garáže nebo jiného objektu k uschování.
  • Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení všech stavebních otvorů, zejména dveří a oken.
  • Zjistěte si, zda Policie ČR nebo obecní (městská) policie v místě vašeho bydliště neprovádí evidenci jízdních kol. Pokud ano, neváhejte a kolo si nechte zaevidovat. Neučiníte-li tak, minimálně si pro případ odcizení jízdního kola poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné znamení, podle kterých byste mohli případně své kolo identifikovat.
  • Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně vše ohlaste na nejbližší služebnu Policie ČR nebo na linku 158. Snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán.

por. Mgr. Eva Hašlová
7.7. 2020

vytisknout  e-mailem