Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ze slavnostní části "Dnů NATO..."

Ms kraj: Nová technika, služební slib nových policistů a ocenění 

Dnes, v neděli, proběhlo po ukázce činnosti policistů zásahové jednotky na ploše Letiště Leoše Janáčka v Ostravě, před zraky mnoha hostů a tisíců diváků, předání techniky pořízené z daru Moravskoslezského kraje, dále složení služebního slibu novými policisty a současně slavnostní ocenění.

Uvedeného se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček, hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. a ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brig. gen. Mgr. Tomáš Kužel.

Ministr vnitra hovořil k přítomným novým policistům: „Rozhodli jste se pro povolání policisty, což je služba občanům České republiky, která trvá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Přeji vám všem, abyste se vždy vrátili po službě v pořádku ke svým blízkým.“ Současně se vyjádřil k právě předávané technice, kdy mimo jiného poděkoval panu hejtmanovi za podporu Policii České republiky ze strany Moravskoslezského kraje.
Na slova pana ministra navázal hejtman Moravskoslezského kraje. „Je jistě na místě, abychom si všichni uvědomili, že mír a pocit bezpečí nemáme automaticky. Jsou na planetě místa, kde mají lidé strach o svůj život a o střechu nad hlavou. Hovořím samozřejmě o zemích, kde se lidé nemohou spolehnout na fungující demokratický systém a nemají k dispozici perfektní služby policie. My tyto vymoženosti máme a musíme si jich nejen vážit, ale také je podporovat. Špičková zásahová technika, kterou kraj Policii Moravskoslezského kraje pořídil, zcela jistě policistům v jejich činnosti pomůže. Dvě zásahová vozidla a speciální člun za téměř tři miliony korun jsou součástí krajské podpory, stejně jako příspěvky na další moderní vybavení, preventivní programy nebo vzdělávání policistů,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
K přítomným novým policistům hovořil rovněž moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel, který kromě jiného řekl: „Jsem potěšen, že pro budoucí povolání jste si vybrali právě Policii České republiky. Přeji vám ve službě mnoho štěstí a pracovních úspěchů.“


Nyní blíže ke všem třem jednotlivým částem slavnostního programu:

• Předání techniky pořízené z finančního daru Moravskoslezského kraje:

Vozový park moravskoslezských policistů se i nadále rozšiřuje. Díky finančnímu daru Moravskoslezského kraje obdržela zásahová jednotka 2 vozidla Kodiaq RS, která splňují požadavky a nároky tohoto specializovaného pracoviště. Automobily jsou v civilním provedení, určeny pro převoz týmů a přináležející techniky k ostrým výjezdům. Vzhledem k technice užívané u zásahové jednotky lze z vybavení vozidla zmínit například prostorný kufr a v zimě či do terénu vhodný stupňový automat 4x4.
Z daru Moravskoslezského kraje byl pořízen také motorový člun ZODIAC PRO-5,5, který je určen pro policisty speciální pořádkové jednotky. Novinka rozšíří již aktuální techniku jednotky (v současnosti má 2 čluny). Základna člunu zajišťující dokonalou ovladatelnost a stabilitu i při jízdě ve vysokých rychlostech. Celková délka lodi je 5,5m a šířka 2 metry.  Za zmínku stojí, že na lodi je několik uzamykatelných schránek vhodných pro uskladnění výstroje i výzbroje. Člun bude upraven pro užití policistům – bude mít například megafon a tzv. majáky.
Člun je určen pro speciální pořádkovou jednotku, neboť policisté hlídkují na všech vodních plochách a tocích v kraji (člun tak bude ke spatření na přehradách Slezská Harta, Těrlická nebo Žermanická přehrada…).


• Slavnostní složení služebního slibu novými policisty

Významný životní krok učinilo před zraky hostů a přítomné široké veřejnosti rovněž 42 nových policistů (z toho 3 ženy), kteří rozšířili řady svých kolegů v Moravskoslezském kraji. Jednotným vyslovením „Tak slibuji“ složili slavnostně služební slib.
Noví policisté budou sloužit na základních útvarech v našem kraji (obvodních odděleních nebo oddělení hlídkové služby), samozřejmě po absolvování základní odborné přípravy. Nejpočetnější skupina je služebně zařazena u Městského ředitelství policie Ostrava (15), následuje územní odbor Karviná (14), územní odbory Frýdek-Místek a Opava (shodně po 4), územní odbor Bruntál (3) a územní odbor Nový Jičín (2).


• Ocenění

Hejtman Moravskoslezského kraje pan Ivo Vondrák ocenil zaměstnankyni Policie České republiky, konkrétně paní Šárku Mokrošovou, vedoucí odboru personálního Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Zasloužené ocenění získala paní Mokrošová za celoživotní přínos Policii České republiky, a to v oblasti personální. Paní Mokrošová od svého nástupu k Policii České republiky v roce 1990 pracuje v oblasti personální práce a vzdělávání. U kolegů je oblíbená a pro podřízené je přirozenou autoritou.


por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddění tisku 22. září 2019

 

Odkazy do noveho okna

IMG_0173

IMG_0173 

Detailní náhled

IMG_0178

IMG_0178 

Detailní náhled

IMG_0191

IMG_0191 

Detailní náhled

IMG_1497

IMG_1497 

Detailní náhled

IMG_1500

IMG_1500 

Detailní náhled

IMG_1504

IMG_1504 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem