Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zdrogovaného zloděje luxusního BMW zadrželi policisté v České Lípě

ČESKOLIPSKO - O zadrženého mají zájem v Německu. 

V sobotu v 6.30 zjistil obyvatel bavorského městečka Obernburg am Main, že mu před domem chybí zaparkovaný luxusní vůz tovární značky BMW 520 D v hodnotě přesahující jeden milion korun. Auto zmizelo v čase mezi páteční třiadvacátou hodinou a sobotním ránem. Krádež okamžitě nahlásil tamním policistům s tím, že ho má zabezpečené GPS lokátorem,  a tudíž je jeho pohyb možné sledovat.

Téhož dne ve 14.44 jsme přijali od ústeckých kolegů informaci o tom, že se odcizené BMW objevilo na hranicích Ústeckého a Libereckého kraje a směřuje na Českolipsko. Liberecké operační středisko proto okamžitě zmobilizovalo nejbližší motorizované hlídky, které na BMW nemusely dlouho čekat. Do několika minut se objevilo se v Zákupech a odtud ve směru na Českou Lípu ho začalo pronásledovat jedno z našich vozidel se zapnutými světelnými i zvukovými signály, na které reagoval zvýšením rychlosti a bezohlednou jízdou,  při níž předjížděl vozidla přes plnou čáru a vytlačoval je v protisměru ze silnice. Jen šťastnou náhodou přitom nikoho nezranil. Od České Lípy mu vyjely „naproti“ další policejní vozy, kterým se snažil vyhnout. Ve vysoké rychlosti přitom zavadil kolem o okraj kruhového objezdu, vozidlo rozkolísal , řízení už nesrovnal a naboural do zdi prodejny. Po havárii se snažil z místa uprchnout, ale to mu policisté nedovolili a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi. Bylo to přesně osm hodin potom, co majitel ohlásil krádež svého vozidla bavorské policii.

Zjistili jsme , že se jedná o 31letého muže polské státní příslušnosti , kterého si neznámí lidé najali k tomu, aby odcizené vozidlo převezl ze Spolkové republiky Německo do Polska. O tom, že je BMW kradené nebylo pochyb, protože mu ho předali nastartované bez klíče nebo jiného prvku k jeho ovládání s tím, že po cestě nesmí vypnout motor, protože by ho už nenastartoval. Za to mu přislíbili finanční odměnu. V době zadržení byl pod vlivem drog, což prokázal orientační test.

Státní zástupce v Bavorsku na něj ještě v sobotu  vydal evropský zatykací rozkaz za účelem jeho předání k trestnímu stíhání do Spolkové republiky Německo. Včera rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem o jeho vzetí do předběžné vazby. Poté,  co český krajský státní zástupce prověří a zdokumentuje právní podmínky jeho předání do ciziny, bude Krajský soud v Ústí nad Labem o tomto muži rozhodovat znovu, a to konkrétně o tom, zda  jeho předběžnou vazbu promění ve vazbu předávací. Teprve v případě, že na něj předávací vazbu uvalí, může být 30letý Polák předán německé straně. Tamní státní zástupce v Bavorsku  je připraven ho obžalovat ze zvlášť závažného případu krádeže, za který mu v Německu  hrozí desetiletý trest odnětí svobody.

Záběry ze zadržení šoféra kradeného BMW  v České Lípě můžete zhlédnout na přiloženém videu.

17. 4. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

Odkazy do noveho okna

odcizené BMW skončilo svou jízdu v České Lípě

odcizené BMW skončilo svou jízdu v České... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem