Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zdravotní setra týrala malé děti

ZLÍNSKO: Brutální zacházení „profesionálky“ dnes potrestal soud. 

Kriminalisté zlínského Územního odboru obvinili čtyřiačtyřicetiletou ženu ze Vsetínska, která zastávala pozici zdravotní sestry v dětském domově, ale ke svěřeným dětem se chovala agresivně. Dokazování a výslechy jsme uskutečnili na podzim loňského roku, kdy také padlo obvinění.
Z vedení Dětského domova ve Zlíně, kde jsou umístěny děti od 1 do 7 let, jsme dostali podnět o podezření z možného týrání ze strany zdravotnického personálu. Naše komisařka operativním šetřením ve velmi krátké době zjistila, že podezření je reálné, nicméně chyběly jakékoliv důkazy. Aby neprozradila záměr zdokumentovat jednání sestry a do domova se dostala nepozorovaně, vymyslela si několik operativních legend, například o kontrole stavu budovy. Jednou také zorganizovala výlet dětí, abychom mohli do místností zavést záznamovou techniku. Materiály z nainstalovaných  kamer odhalily chování ženy, které všechny šokovalo. Nikdo do té doby netušil, jaké rozměry mělo a jak časté bylo. Zdravotní sestra děti ve věku tři až šest let tahala za vlasy, křičela na ně a brutálně s nimi zacházela jak při jídle, tak při výkonu osobní hygieny i při hraní. Děti tloukla do břicha, tahala za uši, za vlasy, házela s nimi o zem, o pohovku. Během necelého týdne jsme zadokumentovali více než 150 skutků. Policisté po zhlédnutí záznamů museli jednat velmi rychle. Reálně totiž hrozilo, že agresivní sestra některému z dětí způsobí vážná zranění.
Ne všechny týrané děti dobře uměly mluvit a ty starší se bály tak, že nikomu o krutém zacházení nic neřekly. Náznakem o tom, že něco není v pořádku, bylo, že děti plakaly a chtěly pryč, když měla mít službu obviněná. Policistka zvolila velmi rychlý, důkladný postup, který byl navíc nadmíru citlivý a ohleduplný k týraným dětem, často vytrženým ze špatného sociálního prostředí. Už doma byly některé z nich vystaveny násilí ze strany rodičů. Dětský domov jim klidným útočištěm rozhodně nebyl. Až do zásahu policie. Při výslechu děti ukazovali na panenkách Jája a Pája, jak krutě s nimi žena zacházela.
Zlínský okresní soud dnes uložil oné bývalé zdravotní sestře Dětského centra Zlín za týrání dětí trest 2,5 roku podmíněně odložený na 3,5 roku. Rozsudkem jí taktéž na pět let zakázal výkon takového povolání, kde by pečovala o děti do 15 let, seniory nad 65 let a tělesně a duševně nemocné lidi. Ženě hrozilo až osmileté vězení. Rozsudek prozatím není pravomocný.
 
Krajský ředitel navrhl komisařku, která měla případ na starosti, na cenu ministra vnitra v kategorii Policista roku. Zejména za nadstandardní a zcela profesionální přístup při vyšetřování. Jsme přesvědčeni o tom, že práce na této kauze se vymyká rutině, a to nejen samotným obsahem případu, ale i promyšleným a citlivým přístupem nominované policistky.
 
29. května 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem