Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zdravotní průkazy

Dotazy z oblasti zdravotních průkazů 

Dotaz a odpověď:

Vaše žádost o informace zněla, cituji: 
V souladu se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů žádám o poskytnutí následujících informací:

1. Proč služební funkcionáři v působnosti Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje  ( dále též „ služební funkcionář“ ) předávali policistům vyplněné „zdravotní průkazy pracovníka v potravinářství“ ( dále též „zdravotní průkazy“ ), kdy tyto průkazy byly opatřeny osobními údaji policistů, datem od kdy je určena platnost průkazu, datem vystavení průkazu a razítkem Zdravotnického zařízení MV.
2. Jaký právní přepis ukládá povinnost, aby policisté museli mít pro výkon služby vystavený zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství ( Žádám o sdělení konkrétních právních předpisů včetně konkrétních paragrafových znění, kde je tato povinnost uvedena ).
3. Pokud ze strany Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, byla na policisty kladena povinnost mít ve službě zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, proč policisté nebyli vysláni, alespoň k základnímu zdravotnímu vyšetření, které se vyžaduje při vystavení zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství.
4. Jak došlo u policistů, kterým byl ze strany služebních funkcionářů předán zdravotní průkaz k ověření, že tito policisté ke netrpí nějakou nakažlivou, infekční či jinou nemocí, která vylučuje vydání zdravotního průkazu.
5. Zda byli policisté při vydávání zdravotních průkazů informování o tom, jaké jim tímto nastávají povinnosti určené pro držitele zdravotního průkazu a to alespoň v tom rozsahu, že držitel průkazu musí být nejen zdravý, ale rovněž musí ovládat jisté znalosti, které jsou vymezeny v příloze vyhlášky č. 400/2009 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví.
6. Jak a kdy došlo k dohodě mezi Krajským ředitelstvím policie Moravskoslezského kraje a Zdravotnickým zařízením ministerstva vnitra ohledně vystavování a předávání zdravotních průkazů. ( Který služební funkcionář, popřípadě zaměstnanec Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, jednal v dané věci se Zdravotnickým zařízením MV )
7. Zda policisté poskytli souhlas k tomu, aby Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje mohlo v dané věci jednat za policisty a zda bylo Zdravotnické zařízení ministerstva vnitra zbaveno mlčenlivosti, jelikož jednou z nejpodstatnějších povinností každého zdravotnického pracovníka je zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v přímé souvislosti s výkonem zdravotnického povolání. Mlčenlivost musí být zachována jak o skutečnostech medicínského tak nemedicínského charakteru.
8. Na kterých Krajských ředitelstvích policie ČR se předávali policistům zdravotní průkazy
.“

Povinný subjekt Vaši žádost posoudil.

K bodu č. 2 žádosti  poskytujeme informace:
Jedná se o ustanovení § 19 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.

K bodům č. 1, 6 žádosti a části bodu č. 7 žádosti, konkrétně cituji: „Zda policisté poskytli souhlas k tomu, aby Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje mohlo v dané věci jednat za policisty…“ je vydáno rozhodnutí.

Ke zbývající části žádosti, konkrétně k bodům č. 3, 4, 5, 8 a části bodu č. 7, konkrétně cituji: „…zda bylo Zdravotnické zařízení ministerstva vnitra zbaveno mlčenlivosti, jelikož jednou z nejpodstatnějších povinností každého zdravotnického pracovníka je zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v přímé souvislosti s výkonem zdravotnického povolání. Mlčenlivost musí být zachována jak o skutečnostech medicínského tak nemedicínského charakteru.“ povinný subjekt konstatuje, že požadované informace se nevztahují k působnosti osloveného povinného subjektu. Z uvedeného důvodu povinný subjekt tuto část žádosti o d k l á d á dle § 14 odst. 5 písm. c) InfZ

vytisknout  e-mailem