Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zbytečně zalarmoval složky IZS, nyní čelí obvinění

SEMILY - Na linku 158 oznamoval utonutí ženy. Nakonec se ukázalo, že jde o "špatný vtip". Volající si již vyslechl obvinění ze dvou trestných činů. 

V neděli po jedenácté hodině v noci byly zpohotověny všechny složky Integrovaného záchranného systému. A to na základě telefonátů muže, který dvakrát za sebou volal na bezplatnou tísňovou linku 158 a jednou na linku 112 a oznamoval utonutí ženy.

Muž byl v telefonu velmi hysterický a policistům popisoval, že seděl na břehu řeky Jizery v obci Přepeře a přímo před ním skočila do vody známá, která tam byla  s ním. Policisté ani na vteřinu nazaváhali a přímo k místu, kde mělo k tragické události dojít, vyslali tři policejní hlídky. Současně přijeli po utonulé ženě pátrat hasiči z krajského města a dvě osádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Pátrání po ženě bylo ale neúspěšné a zhruba půl hodiny po půlnoci byla akce ze strany záchranných složek ukončena. (Při samotné pátrací akci měli záchranné složky i velice složitou práci s oznamovatelem skutku. Neustále měnil výpověď, přestával spolupracovat a nakonec chtěl i odejít).

                                                                                        1. záznam telefonátu na linku 158
                                                                                        2. záznam telefonátu na linku 158

V době, kdy hasiči pátrali po ženě v korytu řeky,  prováděli policisté šetření i v místě bydliště údajné utonulé. Ta ovšem byla v pořádku doma. Jak se ukázalo, jednalo se ze strany 31letého "oznamovatele" o opravdu nejapný žert, kvůli kterému vyjely zbytečně do terénu více jak tři desítky záchranářů (policistů, hasičů i zdravotníků), kteří ve velmi ztížených podmínkách - v noci a v místech, kde byl velmi silný proud - nasazovali vlastní životy pro záchranu jiné osoby.

Policisté muže zadrželi a ten jen velmi nerad putoval na policejní oddělení. Vzhledem k tomu, že byl agresivní, museli proti němu použít donucovací prostředky. Teprve po použití hmatů a chvatů se muž podvolil nastoupit do policejního auta. Policisté u něj rovněž provedli orientační dechovou zkoušku, a to s výsledkem 3,14 promile.

Jeho žert se však neobejde bez následků. Svým nepravdivým oznámením, na základě kterého přijaly složky Integrovaného záchranného systému opatření k záchraně lidského života, naplnil skutkové podstaty hned dvou trestných činů, a to šíření poplašné zprávy a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Muž si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání. V případě uznání viny mu může soud vyměřit až tříletý trest odnětí svobody.

21. října 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem