Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zbraňová amnestie stále probíhá!

Písek - Na píseckém inspektorátu pro zbraně a bezpečnostní materiál jiiž občané odevzdali šestnáct zbraní.  

     Amnestie se týká osob, které bez povolení přechovávají zbraně kategorie A, B nebo C nebo hlavní části těchto zbraní, a které je ve lhůtě pro zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování dobrovolně odevzdají policii. Takzvaná „zbraňová amnestie probíhá od 1.2.2009 a končit bude 31.7.2009.
 
     Policie osobě, která zbraň odevzdala do úschovy, vydá potvrzení o převzetí zbraně do úschovy. Při převzetí zbraně nepožaduje podání vysvětlení o způsobu nabytí zbraně
     
     Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství policie po převzetí zbraně ověří, zda zbraň neprochází policejními informačními systémy, aby zjistila případného vlastníka zbraně, a vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Poté zbraň předá ke kriminalistické expertíze k vyloučení podezření, že s touto zbraní byl v minulosti spáchán trestný čin nebo přestupek.
 
     Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje osobu, která zbraň odevzdala, za jejího vlastníka. Ten, kdo odevzdal zbraň, může za zákonných podmínek ve lhůtě do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy, požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k jejich držení. 
 
     Na píseckém inspektorátu pro zbraně a bezpečnostní materiál již možnost „zlegalizovat“ zbraň využilo šestnáct občanů. Odevzdali šest krátkých kulových zbraní (samonabíjecích pistolí), čtyři dlouhé kulové zbraně (pušky opakovací, kulovnice opakovací, malorážky) a šest loveckých zbraní (brokovnice). Ve většině případů následně žádají o vydání příslušných dokladů.  
Samopal61.jpg Samopal61.jpg
    
 

vytisknout  e-mailem