Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zbraňová amnestie skončila

Lidé přinesli desítky zbraní  

     Posledním červencovým dnem letošního roku skončila zbraňová amnestie. Od prvního února ji mohli využít vlastníci nelegálně držených zbraní či munice. Občané, kteří zbraň či střelivo během amnestie odevzdali, nemuseli policistům vysvětlovat, odkud je mají.   

některé odevzdané zbraně některé odevzdané zbraně

     Policie chce touto amnestií zaevidovat zbraně, které mohli najít například lidé při rekonstrukcích rodinných domků nebo potomci  po svých rodičích na půdě.  Neoprávněným  držením zbraně či munice se totiž vystavují trestnímu stíhání. 
   

     Na Benešovsku odevzdalo 86 lidí celkem 100 zbraní a 1918 kusů různého střeliva. Většinou se jednalo o krátké kulové zbraně, například pistole a revolvery. Občané ale také přinesli dlouhé kulové a brokové zbraně, mezi nimi i několik starých vojenských pušek. U odevzdaných zbraní policisté zjišťují, zda nebyly někde odcizeny. Odborníci z oboru balistiky pak zkoumají, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin.

     Většina z těch, kteří zbraně odevzdali a chtějí je získat zpět, si požádali o vydání dokladů k jejich držení. Do současné doby bylo na Benešovsku takto zlegalizováno 37 kusů zbraní.

 

vytisknout  e-mailem