Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zazněl varovný výstřel!

Honičku ukončilo až použití služební zbraně. 

     Hlídka policistů z místního obvodního oddělení v Kralupech nad Vltavou, se pokusila dne 7. dubna 2012, v ranních hodinách, u obce Lešany, zastavit osobní motorové vozidlo Citroën Xantia. Řidič vozu však na signál k zastavení nereagoval a pokračoval v jízdě. Policisté ujíždějící automobil pronásledovali a pokusili se jej předjet. Přitom jeho řidič několikrát najel na služební vůz a donutil tak jeho řidiče k prudkému zpomalení, neboť v rychlosti, kterou se oba vozy pohybovaly, by mohla mít případná srážka fatální následky. U obce Debrno se podařilo policistům xantii předjet. Kolega policejního řidiče z vozu vystoupil a chystal se provést kontrolu osádky citroënu. Řidič pronásledovaného automobilu se ale prudce rozjel a vyrazil jeho směrem. Policista na poslední chvíli uskočil a xantia se opět pokusila velkou rychlostí zmizet. Honička pokračovala až za obec Dolany, kde řidič stíhaného vozu prudce odbočil na pole, zde po několika stech metrech opustil se spolujezdcem vůz a snažili se uprchnout do nedalekého zalesněného prostoru. K tomu však již nedošlo, policisté za užití zákonného donucovacího prostředku, varovného výstřelu, dvojici zanedlouho zadrželi. Uvedený donucovací prostředek byl policisty použit v neobydlené části a výstřel směřoval do vzduchu. Nedošlo ke zranění osob, ani škodě na majetku. Následně bylo užití varovného výstřelu vyhodnoceno jako oprávněné.
    Policisté zjistili, že osádka vozu se skládala ze šestadvacetiletého řidiče, z Mělnicka a jeho o tři roky mladší spolujezdkyně. U zadržené dvojice byl proveden orientační test na užití omamných a psychotropních látek, testerem DrugWipe, který byl pozitivní na látku metamfetamin.
     V rámci šetření věci policisté zjistili, že řidič xantie nemá příliš čisté svědomí. Téhož dne, kdy byl zadržen, vnikl v ranních hodinách, v Kralupech nad Vltavou, do rozestavěné nemovitosti, kde odstranil visací zámek, kterým byla zajištěna garáž a z objektu následně odcizil plastová okna, halogenové svítidlo, prodlužovací kabely, příslušenství k pneumatickému kladivu a k vrtačce. Svým jednáním způsobil majiteli nemovitosti škodu ve výši cca 32 000,- Kč. Svůj lup uložil, do vozidla a z místa odjel. Dále v dopoledních hodinách poskytl bezúplatně ve svém voze spolujezdkyni omamnou a psychotropní látku metamfetamin, známou také jako pervitin. A nakonec řídil svůj vůz přesto, že má soudem uložen platný zákaz řízení motorových vozidel na dobu tří let, platný od října 2011.
     Dne 7. dubna 2012, byla v odpoledních hodinách spolujedoucí z citroënu propuštěna na svobodu. Následujícího dne zahájil policejní vyšetřovatel trestní stíhání řidiče xantie pro trestné činy, krádež, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které je možno uložit trest odnětí svobody až na šest let. Soudem bylo téhož dne rozhodnuto o umístění obviněného do vazební věznice, kam byl policisty neprodleně eskortován.
 
10.dubna 2012
nprap. Václav Tichý

vytisknout  e-mailem