Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Závěry pracovní skupiny

Pracovní skupina, vedená náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomášem Kuželem, předložila na základě šetření útoku na prezidenta republiky Václava Klause v Chrastavě na Liberecku závěrečná doporučení.  

Pracovní skupina se při prošetřování útoku zabývala analýzou a vyhodnocováním všech dostupných otevřených zdrojů a dostupných materiálů. Rovněž byla analyzována příprava akce, její samotný průběh a zejména taktika zásahu policistů na místě incidentu. "Problém vnímáme v reakci na vzniklou situaci,“ uvedl náměstek policejního prezidenta plk. Kužel a dodal: „tři z předložených doporučení budeme realizovat v krátkém časovém úseku.“
 
Pracovní komise vydala následná doporučení:
  1. Změna taktiky při ostrých bezpečnostních opatřeních, s důrazem na reakci při vzniku problémové situace.
  2. Doplnění výcvikových metod o modeláž situací, kde hrozí největší rizika napadení chráněné osoby (při bezprostředním kontaktu chráněné osoby s větší skupinou neprověřených osob).
  3. V rámci interních legislativních změn konkretizovat závazné a metodické pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření.
Poslední úkol, který ze závěrů skupiny vyplynul, ukládá náměstkovi policejního prezidenta pro vnější službu plk. Kuželovi, zpracovat koncepci ochranných služeb v Policii České republiky.  
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
1. 10. 2012

vytisknout  e-mailem