Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Závěry čtvrteční kontroly zaměstnanosti

Celkem 74 osob bylo správním rozhodnutím vyhoštěno, s 11 je ještě vedeno správní řízení. 

V průběhu dnešního dne provedli policisté pražské cizinecké policie správní řízení s posledními osmnácti zajištěnými. I těm bylo v závěru tohoto řízení vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění.

V celkovém součtu tedy policisté vedou ještě správní řízení s celkem 11 osobami, kdy v rámci těchto řízení musí ještě provést určité administrativní úkony. I tato správní řízení směřují k vydání rozhodnutí o správním vyhoštění. Zbylým 74 osobám rozhodnutí o vyhoštění policisté již vydali.

Vydaná správní rozhodnutí obsahují jednak lhůtu, do kdy tyto osoby musí opustit Českou republiku, a také je zde stanovena doba, po kterou tyto osoby nesmí přicestovat nejen do České republiky, ale do všech zemí Evropské unie. V průměru je doba stanovená pro vycestování 30 dní, a doba, po kterou nesmí přijet vyhoštění do EU jeden rok.

V tomto směru můžeme potvrdit, že byli policisté vůči zajištěným poměrně benevolentní, neboť dobu zákazu cestování do Evropské unie mohou v rámci správního řízení stanovit až na pět let. Nicméně policisté respektovali celou řadu okolností důležitých pro toto rozhodování. Podstatné například bylo, že všichni zajištění se takovéhoto protiprávního jednání dopustili poprvé, měli u sebe při kontrole potřebné doklady a také, že na území České republiky pracovali poměrně krátkou dobu, tedy v rozmezí od cca deseti dní po přibližně jeden měsíc.

Všechny osoby se mohou proti tomuto správnímu rozhodnutí odvolat k druhoinstančnímu orgánu, kterým je v tomto případě Ředitelství služby cizinecké policie. S největší pravděpodobností této možnosti všechny osoby nevyužijí, neboť podle dostupných informací se některé tohoto práva již vzdaly.

Zároveň se musíme opětovně ohradit proti nařčení, že měla kontrola ze strany pražské cizinecké policie probíhat nestandardně a nekorektně. Navíc jí, podle tvrzení některých, měli provádět policisté v kuklách a s dlouhými střelnými zbraněmi. K tiskové zprávě proto připojujeme fotografie z této kontroly, podle kterých má každý možnost posoudit pravdivost těchto nařčení.

Zároveň také není pravdou, že by policisté pražské cizinecké policie měli vůči kontrolovaným subjektům odlišný přístup. V rámci všech kontrol, které tito policisté provádí minimálně dvakrát až třikrát týdně, postupují stejně. Tedy, pokud policisté zjistí, že je občan jiného státu v ČR zaměstnáván v rozporu s platnými předpisy, je zajištěn a je s ním vedeno správní řízení.

por. Mgr. Tomáš Hulan 11. 3. 2017

vytisknout  e-mailem