Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zatajení věci

KDYNĚ – Mladá žena přišla o kabelku, kterou zřejmě zanechala v šatně sokolovny při odchodu z maturitního plesu. 

     Dne 14. prosince 2019 přijali policisté Obvodního oddělení Kdyně oznámení o zatajení nálezu.  Devatenáctiletá oznamovatelka policistům uvedla, že v době okolo třetí hodiny ráno téhož dne zapomněla v šatně sokolovny ve Kdyni svoji kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí 950 korun, osobními doklady a platební kartou a dále mobilní telefon iPhone s nabíječkou. Na místo se vrátila o hodinu později, když si uvědomila, že kabelku tam zapomněla. Je pravděpodobné, že kabelku nalezl neznámý pachatel a přisvojil si ji. Mladé ženě tak způsobil škodu ve výši 7 250 korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli pátrají.

§ 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez   přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu. 

V případech ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony či jiné předměty, jejichž hodnota dosahuje částky 5000 korun a více, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu. Takovým jednáním se mohou snadno dostat do křížku se zákonem a naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci. Toho se dopustí každý, kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě. Není proto rozhodné, jak poté, co si věc přisvojil, s ní skutečně nakládá a zda s ní vůbec nějak nakládá. Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že nalezenou věc chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují,  nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít  schránek důvěry, které jsou v každé obci. 

por. Mgr. Dagmar Brožová
16. prosince 2019 

vytisknout  e-mailem