Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zatajení nálezu je trestné!

RAKOVNICKO – Žena přišla o deset tisíc korun. 

V případech ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony, peníze či jiné předměty, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu. Takovým jednáním se mohou snadno dostat do křížku se zákonem a naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci. Toho se dopustí každý, kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě. 

Rakovničtí policisté zahájili na základě provedeného šetření úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení věci, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že si ponechal nález a doposud jej nevrátil. Tím je finanční hotovost ve výši deset tisíc korun. Třiačtyřicetiletá žena vybírala tuto částku z bankomatu v obchodním domě v Luženské ulici v Rakovníku, avšak z důvodu spěchu a nepozornosti hotovost neodebrala a odešla. Po chvíli si uvědomila, že peníze si neukládala do peněženky a vrátila se k bankomatu, avšak peníze tam už nebyly. Poškozená vše ohlásila na rakovnické obvodní oddělení a policisté se věcí zabývají.

Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že věc oznámí a chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují, nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít schránek důvěry. Ty jsou v každém městě či obci.  


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
8. dubna 2021

vytisknout  e-mailem