Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zatajení nálezu

Tábor - Najít, neznamená si ponechat. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Táborští policisté šetří od včerejšího dne hned dva případy zatajení nálezu. V obou případech se jedná o ztracené mobilní telefony, a to značky I-Phone 4 v hodnotě 18 000 korun, který jeho majitelka ztratila na táborském sídlišti Nad Lužnicí a telefon značky Samsung typu S 8530 v hodnotě téměř 6 000 korun, který jeho majitel nechal odložený v objektu dílen v Měšické ulici v Táboře. Poctivý nálezce by měl tyto předměty vrátit majiteli, případně odevzdat na městský úřad či policii. Pokud by tak neučinil, stane se z něj nepoctivý pachatel trestného činu zatajení věci. Ten ve svých odstavcích jasně říká následující:
 
§ 219
Zatajení věci
(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty (nejméně 5 000 korun), která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
18. října 2011

vytisknout  e-mailem