Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zátah na trafiky

VSETÍNSKO: Provozovatelce hrozí pokuta až půl milionu. 

Dnes ráno jsme se vydali společně se strážníky městské policie kontrolovat, zda prodejci ve vsetínských trafikách dodržují zákaz prodeje cigaret osobám mladším 18 let. V jednom novinovém stánku jsme přistihli prodávající, jak mládeži cigarety prodává. Žena v trafice, která je zároveň provozovatelkou, porušila tzv. tabákový zákon. Ve správním řízení jí hrozí až půlmilionová pokuta.
 
Dnešní kontroly trafik ve Vsetíně proběhly v rámci preventivního projektu Děti nekouří!, který je zaměřený na nedovolený prodej tabákových výrobků mládeži do 18 let. Jeho cílem je dodržování tzv. tabákového zákona a zákona o přestupcích, kde je prodej osobám do uvedeného věku zakázán, a to z důvodu ochrany zdraví mladých lidí.
 
Preventivní projekt běží už od začátku letošního roku, kdy policisté ze vsetínského obvodního oddělení společně se strážníky městské policie oslovovali prodavače v novinových stáncích a zdůrazňovali možné případy porušení zákonů v souvislosti s prodejem tabákových výrobků mládeži. Strážci zákona rovněž prodejce informovali o škodlivých účincích kouření na dětský organismus. Tato osvěta byla prováděna opakovaně ve všech vsetínských novinových stáncích. Další fází projektu, o které trafikanti rovněž věděli, byla fáze represivní, která se realizovala právě dnes, kdy již běží školní rok a žáci středních, mnohdy i základních škol, při cestě do školských zařízení se v trafikách zastavují a cigarety někdy úspěšně, někdy neúspěšně kupují. Spolu se strážníky městské policie jsme obsadili několik trafik ve Vsetíně a na zákaz prodeje cigaret jsme dohlíželi. V jednom novinovém stánku v centru Vsetína jsme přistihli prodavačku, která opakovaně cigarety mládeži prodala. Konkrétně se jednalo o chlapce ve věku 17 let. Ženu jsme k jejímu jednání vyslechli a přestupek zadokumentovali. Ve správním řízení jí jako provozovatelce hrozí pokuta od 50-500 tisíc korun a až dva roky zákaz činnosti. Oznámení o prodeji cigaret dvěma chlapcům jsme zaslali i na oddělení sociálně právní ochrany dětí.
 
Kontroly zaměřené na prodej tabákových výrobků budou i nadále pokračovat.
 
Preventivní projekt realizuje Policie ČR, město Vsetín, Městská policie Vsetín a občanské sdružení Občané proti závislostem.
 
Věděli jste, že….
 
  • Průměrný věk první cigarety u dětí je 10 let
  • Čtvrtina dětí v ČR denně kouří
  • 8 z 10 dospělých kuřáků začalo kouřit v dětství
  • Každý den začne v ČR kouřit 100 dětí
  • 80% drogových závislostí začíná společným užíváním v partě
  • Každoročně zemře na následky kouření 18 000 osob (onkologické, kardiovaskulární, plicní aj. nemoci)
 
 
 
19. září 2012, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

kotrola trafik

kotrola trafik 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem