Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zátah na hospodské

VSETÍNSKO: V noci proběhla preventivní akce zaměřená na podávání alkoholu mládeži.  

Pětadvacet policistů z obvodních oddělení, kriminální služby a dopravního inspektorátu vyrazilo v pátek po desáté hodině večer do terénu. V plánu jsme měli preventivní akci, jejíž cílem byla ochrana nezletilých a mladistvých před alkoholismem. Mimo kontroly restauračních zařízení, jsme zastavovali na různých místech vozidla a zjišťovali, zda řidiči nejedou pod vlivem alkoholu či drog. 
 
Během páteční noci jsme zkontrolovali 23 barů, heren či diskoték napříč vsetínským okresem.  Byli jsme v restauračních zařízeních ve městech, ale i na vesnicích.  Dá se říct, že jsme obsáhli celý okres.  V průběhu pětihodinové preventivní akce jsme přistihli pět mladistvých pod vlivem alkoholu. Nejvíce nadýchala 17letá dívka ze Vsetína, která se páteční večer bavila na diskotéce ve Velkých Karlovicích. Slečnu, která krátce před půlnocí nadýchala 1,17 promile, jsme předali rodičům. Další zjištěné hodnoty alkoholu v dechu u mládeže nepřesáhly 0,61 promile.  Naměřili jsme je hochům na diskotéce ve Valašském Meziříčí a v restauraci v Halenkově.  Ani v jednom případě se policistům nepodařilo zjistit, kdo alkohol mládeži prodal. Výmluvy mladých byly různé, např.: „Pivo mně koupil kamarád, kterého moc neznám a už odešel pryč.“ Tomu, kdo alkohol mládeži prodá, může být uložena pokuta do výše 3 000 korun.
 
Překvapeni jsme zůstali v jedné restauraci, kde u baru v zakouřené místnosti stála asi šestiletá holčička. Bylo tři čtvrtě na jedenáct večer. Kolegové rodiče upozornili, že to není zrovna výchovné a zdraví prospěšné, aby jejich malá dcera pobývala v zakouřeném prostoru a navíc tak pozdě večer.
 
V průběhu poměrně poklidného večera, kdy podniky nebyly plné, jsme řešili přestupek na úseku veřejného pořádku. Poblíž diskotéky ve Valašském Meziříčí postávala skupinka mladých lidí. Jeden z mladíků na policisty pokřikoval ne zrovna slušné výrazy. Kolegové šli za ním a chtěli doklad totožnosti, který mladý muž neměl. Byl drzý, neslušný a pokoušel se policistům utéct. Nezbývalo než muže zajistit, a protože kladl odpor a nespolupracoval, tak ho spoutat. Třiadvacetiletý mladík z Valašského Meziříčí putoval na policejní služebnu. Z přestupků proti veřejnému pořádku se bude zpovídat na městském úřadě.
 
Páteční noc jsme zastavili několik desítek vozidel. Řidič byli vzorní. Žádný z kontrolovaných řidičů nejel pod vlivem alkoholu.
 
V obdobných akcích jako byla tato – ryze s preventivním charakterem, budeme i nadále pokračovat. Chceme mimo jiné předcházet páchání trestné činnosti mládeží,  která se ve velkém množství případů děje právě pod vlivem alkoholu.

 

24. listopadu 2012, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem