Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zastavování vozidel v silničním provozu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„žádám o informaci: Podle jakého zákonného ustanovení (paragrafového znění) zastavují policisté ČR od 1.3.2021 vozidla a tím kontrolují dodržování vládního nařízení o „Zákazu pohybu mezi okresy“?

Zákon č. 273/2008 Sb. o Policii ČR v § 42 taxativně stanovuje v jakých případech má policista oprávnění zastavit dopravní prostředek (např. když se řidič dopustil TČ, nebo když pátrá po osobách, věcech a dalších).

Zákon č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích stanovuje v § 79 že, že policisté (+ další vyjmenované úřední osoby) mají oprávnění zastavovat dopravní prostředky před přechodem pro chodce, nebo když se řidič dopustí přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Ve výše uvedených případech nemohou využit oprávnění k zastavování vozidel, pokud jen řidič chce vjet na dané území. Jako úřední osoby mohou činit pouze to, co jim zákon umožňuje a pokud i přesto využívají těchto oprávnění – jedná se o obcházení smyslu zákona.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Podle ustanovení § 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, je úkolem Policie České republiky chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, přímo použitelnými předpisy Evropské unie nebo mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu. Při plnění tohoto úkolu jsou příslušníci Policie České republiky ve stejnokroji v souladu s ustanovením § 79 odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), oprávněni zastavovat vozidla.

PhDr. Jiří Vokuš, 6. dubna 2021

vytisknout  e-mailem