Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zaslané odkazy raději neotvírejte!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Zaznamenali jsme další dva podvodné případy. 

Stále se hromadí podvody na internetu, kvůli kterým lidé přicházejí o uspořené peníze. V uplynulém týdnu jsme přijali hned dvě oznámení. U obou případů figuroval zaslaný odkaz od kupujícího.

V prvním případě muž prodával na bazarovém portále trialové boty na motorku za necelé dva tisíce korun. Prostřednictvím aplikace WhatsApp se mu ozval zájemce a zároveň mu poslal odkaz, prostřednictvím kterého se měl prodávající přihlásit do internetového bankovnictví. Muž v dobré víře postupoval dle instrukcí. Záhy však zjistil, že mu z účtu bylo odčerpáno čtyřicet tisíc korun.

V podobné situaci se ocitla mladá žena prodávající oblečení na obdobném portále. Také ona otevřela odkaz, který se tvářil věrohodně. Po zadání čísla své platební karty ještě potvrdila platební příkaz. Následkem toho přišla o šestnáct a půl tisíce korun.

Prodáváte či kupujete něco přes bazarový portál? Dávejte si velký pozor! Neotvírejte vám zaslané odkazy na přepravní službu nebo na stránky bankovních institucí. Pokud se stane, že odkaz otevřete, nevypisujte do něj citlivé údaje z platební karty ani přihlašovací údaje do internetového bankovnictví!

31. října 2022, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem