Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Záškoláctví na Hradecku

Rodičům záškoláků hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. 

Policisté na Hradecku evidují snížení počtu případů ohrožování výchovy dítěte.
Zatímco za prvních osm měsíců letošního roku (1. ledna do 31. srpna 2010) policisté vyšetřovali 10 případů, za stejné období loňského roku (2009) jich bylo 15. V letošním roce (2010) se podařilo objasnit sedm z nich, což představuje úspěšnost kolem 64 procent. V loňském roce (2009) jsme z 15 případů vyřešili dvanáct, objasněnost dosáhla téměř 80 procent. Za celý rok 2009 (1. ledna do 31. prosince 2009) policisté vyšetřovali 19 případů, z toho jich sedmnáct objasnili, což činí zhruba 90 procent.
Většinu kauz tvoří právě „záškoláctví“, kdy rodiče neposílali děti do školy. V letošním roce (2010) jich policisté vyšetřovali devět. V těchto případech celkem 12 žáků ve školním roce 2009/2010 zameškalo zhruba 1365 vyučovacích hodin. Většinou se jedná o děti z neúplných rodin.

V srpnu 2010 policisté sdělili podezření čtyřiačtyřicetileté matce z Hradce Králové, která se nedostatečně starala o svoji dceru. Při své školní docházce do hradecké základní školy během uplynulého školního roku (2009/2010) žákyně sedmé třídy nastřádala 139 neomluvených vyučovacích hodin. Její matce nyní hrozí za zahálčivý život dívky až dva roky vězení.

Podobný případ se stal v jedné z hradeckých škol ve druhém pololetí školního roku 2009/2010. Tehdy jednačtyřicetiletá žena nedohlédla na školní docházku svého syna. Chlapec z Hradce Králové během školního roku bez omluvení zameškal 178 vyučovacích hodin. Matka o záškoláctví věděla a neudělala nic, aby mu zabránila. Navíc matka údajně špatně spolupracovala se školou. V červenci letošního roku (2010) policisté matce sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožování výchovy dítěte. Za to, že umožnila vést čtrnáctiletému synovi zahálčivý život, jí hrozí až dvouleté vězení.

Téměř 160 hodin zameškal bez řádné omluvenky ve škole patnáctiletý žák z Hradce Králové. Chlapcovi rodiče na jeho školní docházku řádně nedbali. V květnu 2010 jim bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožování výchovy dítěte, za což jim může hrozit až dvouletý pobyt za mřížemi. Čtyřicetiletý muž a devětatřicetiletá žena z Hradce Králové syna řádně neposílali do školy během celého loňského školního roku (2009/2010). Špatnou spoluprací se školou, svým nedostatečným dohledem nad jeho povinnou docházkou a tím, že nepřijali vhodná opatření k tomu, aby syn pravidelně docházel do výuky, u něho takto zapříčinili neomluvenou absenci v povinné školní docházce. Od 1. září 2009 do konce letošního (2010) června tak zameškal bez omluvenky 157 vyučovacích hodin, z toho v prvním pololetí 97 hodin a ve druhém pololetí 60 hodin. Rodiče svým jednáním z nedbalosti ohrozili jeho rozumový, citový nebo mravní vývoj tím, že mu umožnili vést zahálčivý nebo nemravný život.

Rekord v počtu zameškaných hodin pravděpodobně v jedné z hradeckých škol drží třináctiletá dívka z Královéhradecka. Během školního roku 2009/2010 stihla zameškat 192 vyučovacích hodin. Policisté z ohrožování výchovy dítěte nyní prošetřují její rodiče. Šestatřicetiletému otci a třicetileté matce v případě prokázání viny může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

nprap. Anna Pešavová - 1. září 2010
foto Policie ČR
 

vytisknout  e-mailem