Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Záškoláctví je pro rodiče trestné

HODONÍNSKO: Pokud rodiče nedohlížejí na své děti, mohou být odsouzeni. 

Policisté na Hodonínsku v letošním roce již v devíti případech zahájili trestní řízení proti rodičům záškoláků. Kladou jim za vinu, že v opakovaných případech omlouvali svým dětem nedůvodnou absenci ve škole a při řešení problému nespolupracovali se školským zařízením. Dále pak tolerovali i absenci neomluvenou, a to často v řádech několika desítek až stovek hodin. Svým jednáním tak ohrozili rozumový, citový nebo mravní vývoj dítěte tím, že mu umožnili vést zahálčivý život.
Jednou z obviněných rodičů je i matka patnáctileté dcery ze Bzenecka. Ta vědomě umožňovala své dceři vést zahálčivý život a vytvářela podmínky pro vznik nežádoucích návyků a sklonů. Nezajišťovala řádnou školní docházku své dcery, její nepřítomnost ve škole řádně neomlouvala, se školou nespolupracovala a nezajímala se o prospěch. Za období jednoho pololetí školačka zameškala celkem 474 vyučovacích hodin, které byly omluveny a dále zameškala 94 vyučovacích hodin, které omluveny nebyly. Matce hrozí odnětí svobody až na dva roky.
K obdobnému případu došlo i v Hodoníně. Matka šestnáctileté žačky i přes několikeré výzvy základní školy a pracovnic sociálního odboru nezajistila řádnou povinnou školní docházku své dcery. Její absence ve škole byla omlouvána řadou různých lékařských potvrzení a žákyně tak za poslední dva roky celkem nasbírala 857 omluvených hodin a neomluveno má dalších 218 hodin. I tato matka umožnila své dceři vést zahálčivý život a tím se dostala do rozporu se zákonem. Tato matka může být soudem odsouzena až na pět let odnětí svobody a to zejména proto, že v páchání trestného činu pokračovala po delší dobu.

nprap. Petr Zámečník, 23. 11. 2011

vytisknout  e-mailem