Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Záškoláci ve školním roce 2011/2012

VSETÍNSKO: Za školní rok evidujeme 22 případů záškoláctví.  

Konec školního roku je tady. Ne všichni žáci však chodili do škol v průběhu roku poctivě. Za školní rok 2011/2012 jsme zaevidovali více než dvě desítky záškoláků, jejichž rodiče policisté prošetřovali buď pro trestný čin ohrožování výchovy dítěte nebo přestupek na úseku školství, výchovy a mládeže. Rekordmanem v nechození do školy v tomto školním roce je patnáctiletý hoch, který měl 307 neomluvených hodin.
 
Za školní rok, který zítra končí, jsme v okrese Vsetín zaevidovali celkem 22 případů záškoláctví. Ve 13 případech se jednalo o trestný čin ohrožování výchovy dítěte a 9krát o přestupek na úseku školství, výchovy a mládeže. Zákon za trestný čin ukládá rodičům, kteří ohrožují rozumový vývoj svých dětí tím, že jim umožňují vést zahálčivý nebo nemravný život, trest odnětí svobody až na dvě léta. Za přestupek mohou rodiče dostat ve správním řízení pokutu do 3 000 korun. Případy u soudu většinou končí podmíněnými tresty nebo uložením trestu obecně prospěšných prací.
 
Nejvíce zameškaných neomluvených hodin měl v letošním školním roce patnáctiletý školák, a to 307 hodin. Dalších 48 hodin mu rodiče omluvili. Kriminalisté specializující se právě na mravnostní problematiku vyšetřovali i případ, kdy jedna matka nejenom, že neposílala svoji dceru do školy, ale dokonce s ní v době, kdy měla ¨být dívka ve škole, kradla v supermarketech.
 
Žáci, kteří nechodí do školy jsou většinou ze sociálně slabších rodin a jsou to převážně žáci navštěvující druhý stupeň základních škol. Jejich rodiče nekomunikují se školou, nechodí na třídní schůzky a na sjednání individuálních schůzek nereagují. Zkrátka nemají o své děti patřičný zájem.
 
O případech záškoláctví se většinou dozvídáme od pracovníků příslušných oddělení sociálně právní ochrany dětí, kam jsou školy povinny případy záškoláctví nad určitý počet zaměškaných hodin hlásit.
 
Kriminalisté v současné době prošetřují i tři případy, kdy rodiče společně se svými nezletilými dětmi odjeli na delší čas do zahraničí, kde jim nezajistili vzdělávání, tak jak jim školský zákon ukládá. Rodiče jsou povinni přihlásit v zahraničí své dítě do 14 dnů do školy a při návratu do České republiky doložit, že dítě školu v zahraničí navštěvovalo. Rodiče těchto děti jsou rovněž podezřelí z trestného činu ohrožení výchovy dítěte. 
 
 
28. června 2012, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem