Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahové jednotky cvičily v Ostravě

Dne 19. října 2010 se v pobočce České národní banky v Ostravě konalo cvičení zásahových jednotek Policie České republiky, které organizovalo Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky. 

Cvičení se zúčastnilo hned několik zásahových jednotek Policie ČR. Kromě policie cvičili i zaměstnanci banky a členové bankovní policie.  Scénář byl připraven ve spolupráci s ČNB. Snahou organizátorů bylo připravit co nejreálnější podmínky, které by mohly při skutečném zákroku proti pachatelům nastat, což se díky výborné spolupráci všech zúčastněných povedlo. Na policejní specialisty čekala řada problémů, které museli vyřešit tak, aby zásah dopadl úspěšně a nedošlo ke zbytečnému ohrožení osob ani samotných zakročujících policistů. Cvičení se zúčastnily i ostatní složky Integrovaného záchranného systému. Logistickou podporu poskytl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje.
 
Cílem cvičení bylo zejména ověřit a procvičit, v souladu s připravenými scénáři, postupy provedení zákroků policistů proti nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvlášť závažných trestných činů. To jsou také jedny z hlavních úkolů zásahových jednotek. Dále pak prověření alternativních taktických postupů, technické podpory jednotek nebo dokumentace činnosti zakročujících policistů. Inspirací pro námět cvičení byl například i případ z loňského prosince, kdy pachatel několik hodin držel rukojmí v pobočce jednoho bankovního ústavu v Praze na Novodvorské ulici.
 
Cvičení bylo zahájeno ve 14 hodin a ukončeno v pozdních večerních hodinách. Nikdo z policistů ani zúčastněných osob nebyl zraněn. Rovněž jsme, v souvislosti se cvičením, nezaznamenali žádnou vzniklou škodu na majetku. Dík za to patří zejména disciplinovanosti cvičících a dobré organizaci ze strany pořadatelů. Policisté zásahových jednotek dokázali, že po profesní stránce patří ke skutečné evropské špičce. Příkladné bylo i chování zaměstnanců banky a bankovní policie, kteří situaci také velmi dobře zvládli. V žádné z procvičovaných situací nebyly použity ostré náboje ani skutečné bankovky, zdraví bankovních zaměstnanců nebylo cvičením nijak ohroženo. Čas byl zvolen tak, aby byl co nejméně omezen provoz pobočky ČNB.
 
Výstupy ze cvičení budou využity jak pro činnost Policie České republiky, tak i pro potřeby České národní banky.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
20.10.2010

vytisknout  e-mailem