Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zásahová jednotka vybírala nováčky

Uchazeči absolvovali téměř 200 kilometrů přesunů v těžkém horském terénu. Plnili topografické úkoly, řešili modelové situace...  

Stát se bojovníkem speciální policejní jednotky je snem mnoha mužů, a to nejen z řad policistů. Vybrat kvalitního policistu do služby u zásahové jednotky je velmi nesnadný úkol.

Tvorba programu studijního pobytu probíhá řadu týdnů

zasahovka vyber_2.jpg

Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje si pro rok 2009 na výběr nových členů k zásahové jednotce vyčlenilo 3 dubnové týdny. Tvorbě programu se vždy věnuje maximální pozornost a jeho příprava probíhá řadu týdnů. Takový výběr je řešen jako studijní pobyt, protože účastníky ve svém průběhu a zaměření také obohacuje pro další výkon po návratu na svůj původní útvar.Pro tento aktuální výběr bylo ke studijnímu pobytu uvolněno 5 policistů, kteří splnili fyzické prověřování. Z důvodu potřeby doplnění počtu a spolupráce s Věznicí Mírov při specifických činnostech eskort nebezpečných vězňů byli do studijního pobytu z vlastního zájmu zařazeni také 2 příslušníci Vězeňské služby ČR zmíněné věznice.

Jen pro doplnění, již zmíněné fyzické prověrky byly v podstatě prvním kolem přijímacího řízení. Proběhly v polovině března. Účastnilo se jich 10 policistů. Zmíněných 5 policistů, kteří uspěli, postoupili do druhého kola - nastoupili tedy na studijní pobyt.

Náplň studijního pobytu

Uchazeči absolvovali také tzv. komplexní zátěžový test

Prvních 14 dnů studijního pobytu bylo věnováno zejména ověřování dispozic při obvyklých činnostech jednotky, jakými jsou práce ve výškách, střelba za běžných i zátěžových podmínek, taktika, sebeobrana, fyzická zátěž, zvládání stresových situací a mnohé další. Zaměření je vedeno pouze na úrovni základních dovedností, aby byly minimalizovány negativní přenosy přístupů speciálních jednotek. Třetí týden došlo na realizaci tzv. komplexního zátěžového testu, který pro účastníky spočívá v přežití v přírodě za současného plnění náročných úkolů.

Policisté, kteří se zúčastnili výběru, absolvovali téměř 200 kilometrů přesunů v těžkém terénu Beskyd. Při pohybu v horském prostředí policisté plnili topografické úkoly, řešili modelové situace spojené například se zdravovědou, plněním logických úloh, kdy některé byly spojeny s vysokou fyzickou námahou.

Specifika výběru

Ne vždy je vybrán ten nejsilnější …

zasahovka vyber_3.jpg

I přesto, že byl k nejbližšímu zařazení na zásahovou jednotku vybrán jen 1 uchazeč a druhý s pozdějším nástupem, pak i ti, kteří nebyli vybráni, odcházejí po naplnění programu obohaceni o dovednosti a poznání sebe sama. Každý jedinec podrobený takovému programu ze sebe vydá vše a ukáže se ve své vnitřní "nahotě". Není pravidlem, že je vybrán ten, který je nejsilnější a nejinteligentnější. Každý výběr má své specifika a mnohdy je ovlivněn tím, že je vybírán bojovník šitý na míru konkrétní zásahové skupině jednotky. Hledat přesný systém či klíč, jak vybrat ty pravé, neexistuje. Zkušení členové realizačního týmu výběru mají své osvědčené metody jak takto složitý problém vyřešit. Je pochopitelné, že některé metody zůstanou laické i odborné veřejnosti zastřeny tajemstvím.

Na základě již proběhnutých výběrů byla v roce 2009 zpracována bakalářská práce zaměřená na výběr policistů k zásahové jednotce. I výsledky této práce ukazují, že takový postup výběru je správný a pro svůj účel optimální. Srovnáním výběrů i u nejlepších speciálních policejních jednotek světa ukazují, že přístup zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje je minimálně srovnatelný a v některých ohledech jde i například v oblasti prověřování týmové spolupráce do větší hloubky.

zasahovka vyber_1.jpg

Výsledkem by měl být učenlivý policista, který má předpoklady být dobrým týmovým hráčem, který však podle situace bude schopen i samostatně plnit vše co bude pro náročnou službu potřeba. Takový postup a důraz skutečně náročného výběru je důležitý, vždyť tito policisté zasahují všude tam, kde již zpravidla veškeré ostatní přístupy policistů proti zejména nebezpečným pachatelům selhávají. Myslet si, že ten, kdo byl vybrán, je již bojovníkem, je velký omyl. Splnit podmínky studijního pobytu a být vybrán je vlastně ta nejlehčí část. Druhou třetinou je být přijat a akceptován náročným kolektivem, poslední třetinou je perfektní zvládnutí náročného výcviku všech dovedností policisty zásahové jednotky. Věřme, že se vždy výběr bude dařit tak, aby zásahová jednotka měla ty správné bojovníky.

                                                          por. Mgr. Štěpán Klen

                                                    komisař zásahové jednotky

                                                                        a

                                                     por. Mgr. Soňa Štětínská

Foto:  zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje 

vytisknout  e-mailem