Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zásah na drogové scéně – akce „SKAK“

OLOMOUCKÝ KRAJ – Policisté s celníky rozprášili organizovanou skupinu výrobců drog. 

Začátkem června 2021 zadrželi kriminalisté z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje organizovanou skupinu osob, která se podílela na závažné drogové trestné činnosti. Samotnému zadržení předcházela několikaměsíční operativní práce.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání celkem osmi osob, sedm pochází ze Šumperska a jedna osoba z Chomutovska. Všichni byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle ust. § 283 odst. 1, 2 písm. a), b) odst. 3 písm. c) trestního zákoníku.

Sedm mužů a jedna žena, (roč. 1964, 1975 (2x), 1982, 1983, 1992, 1994, 1999) se měli protiprávního jednání dopustit tím, že nejméně od roku 2020 do 3. června 2021 se jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na organizaci a obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu), na samotné výrobě metamfetaminu a na jeho následné distribuci. Cílem jejich počínání byl finanční zisk, a to jak z prodeje chemických látek, tak z prodeje metamfetaminu. Obvinění měli rozdělené úlohy, které v rámci skupiny vykonávali a každý svým dílčím jednáním přispěl k výrobě metamfetaminu, a to ve velkém rozsahu. Policisté mimo jiné zadokumentovali, že obviněný muž z Chomutovska odebral celkem 35 kilogramů červeného fosforu, z něhož je možné vyrobit  nejméně 106 kilogramů metamfetaminu.

Na případu spolupracovali krajští kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s příslušníky Celní protidrogové jednotky Ústí nad Labem. Na samotné realizaci se dále podíleli kolegové z toxi týmů územních odborů Olomouc, Prostějov, Přerov a Šumperk, policisté ze zákrokového a asistenčního družstva ZONA pohotovostního a eskortního oddělení krajského ředitelství, příslušníci Vojenské policie Armády ČR a policisté ze Zásahové jednotky Hradec Králové.

V rámci realizace bylo provedeno dvanáct domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Při těchto prohlídkách bylo zajištěno šest kompletních varen metamfetaminu, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě metamfetaminu „českou cestou“ a rovněž věci potřebné k distribuci této látky. Bylo zajištěno 7 600 tablet léčiva, způsobilých k výrobě metamfetaminu v množství nejméně 537 gramů, dále metamfetamin v množství nejméně 150 gramů.

Všichni obvinění jsou stíháni vazebně a dle trestního zákoníku jim hrozí za výše uvedený trestný čin v případě prokázání viny trest odnětí svobody na 8 až 12 let.

por. Mgr. Libor Hejtman
9. června 2021

Odkazy do noveho okna

Skak (8)

Skak (8) 

Detailní náhled

Skak (1)

Skak (1) 

Detailní náhled

Skak (7)

Skak (7) 

Detailní náhled

Skak (6)

Skak (6) 

Detailní náhled

Skak (5)

Skak (5) 

Detailní náhled

Skak (4)

Skak (4) 

Detailní náhled

Skak (3)

Skak (3) 

Detailní náhled

Skak (2)

Skak (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem