Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zásady při zjištění vloupání

Český Krumlov - Pokud zjistíte vloupání do rekreačního objektu, dodržte tyto zásady... (Hlasová schránka 974 232 116) 

Po zloději, který nezjištěným předmětem rozbil skleněnou výplň ventilačního okna na boční straně rekreační chaty v osadě Olšina, pátrají kapličtí policisté. Po odjištění zabezpečovací kliky vnikl do objektu, který prohledal a z obývacího pokoje v přízemí odcizil přijímač digitální televize s dálkovým ovladačem, ovladač k televizoru, šest tácků z kovu alpaka, dva kovové svícny, dva talíře z mosazi a cínu, čtyři porcelánové lampy, elektrickou dřevěnou lampu, skleněnou svítilnu, dvě historické šavle a dřevěný strunný nástroj cytera, čímž poškozené majitelce vznikla škoda na odcizených věcech ve výši 42 100 Kč a poškozením okna škoda ve výši 500 Kč. Zloděj pak odcizil v chodbě chaty klíče od vchodových dveří, které po opuštění chaty uzamkl.
 
V současné době, kdy chataři a chalupáři přijíždějí po zimě zpátky na své chaty a chalupy, zaznamenávají policisté zvýšený nárůst ohlášených vloupání. Pokud ale mají mít policisté šanci zloděje chytit, je důležité, aby majitelé dodrželi tyto zásady:
 
Přívěsky.jpgPřívěsky.jpg
- po zjištění vloupání ihned zavolejte Policii ČR
- nic neuklízejte
- na nic nesahejte
- uvnitř i v okolí objektu choďte co nejméně 
- vyčkejte příjezdu policistů - škody můžete detailně zjišťovat po ohledání místa činu policisty a kriminalistickým technikem
 
Dodržení těchto několika zásad je důležité proto, aby policisté měli šanci zajistit na místě veškeré stopy (daktiloskopické, trasologické, pachové a jiné), které v případě dopadení pachatele usvědčí a pomohou tak k navrácení Vašeho majetku a potrestání pachatele.
 
Nejlepší obranou proti zlodějům je ale odvoz cenností na zimu, správné zazimování objektu (okenice, mříže, petlice, zámky) a jeho kontrola i v průběhu zimy. Na to policisté upozorňují hlavně v průběhu každého podzimu a zimy a letos přibylo na Českokrumlovsku i rozdávání přívěsku na klíče, které všem majitelům připomínají: ZABEZPEČTE SI SVŮJ MAJETEK!
 
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková (pcrckpis@mvcr.cz)
29. března 2010

vytisknout  e-mailem