Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zářijová nehodovost

PELHŘIMOVSKO: Oproti srpnu klesl počet nehod  

Poslední měsíc třetího čtvrtletí skončil s příznivější bilancí počtu dopravních nehod. V září jsme zadokumentovali 45 dopravních nehod, což je o osm nehod méně než bylo v srpnu letošního roku. V porovnání s loňským zářím však musíme konstatovat, že v letošním září jsme šetřili o padesát procent nehod více.
 
Následky dopravních nehod
Při zářijových nehodách utrpělo jednadvacet osob lehké zranění, dvě osoby byly zraněny těžce a jedna osoba utrpěla smrtelné zranění. V září roku 2011 při dopravní nehodě zemřela jedna osoba a jedenáct osob bylo zraněno lehce.
Ve čtvrtek 13. září krátce po sedmnácté hodině jel řidič osobního vozidla Toyota Yaris po silnici I/34 ve směru od obce Rozkoš na obec Věž. Řidič na přímém úseku v klesání údajně předjížděl nezjištěné vozidlo. Při předjíždění neodhadl bezpečnou vzdálenost potřebnou pro přejetí a čelně narazil do protijedoucího nákladního vozidla Man. Při dopravní nehodě utrpěl 38letý řidič toyoty smrtelné zranění. Ke zranění ostatních účastníků nehody nedošlo. Hmotná škoda byla vyčíslena na 130.000 korun.
 
Hmotná škoda
Hmotná škoda vyčíslená předběžně při zářijových nehodách se vyšplhala na 3,3 milióny korun. V porovnání s loňským zářím je způsobená škoda o 1,5 miliónu vyšší.
Dne 25. září po třetí hodině ranní vyjížděli policisté ze skupiny dopravních nehod k převrácenému kamionu na Humpolecko. Řidič nákladního soupravy složené z tahače Renault Magnum s návěsem jel po silnici I/34 od Pelhřimova. V katastrálním území Vystrkova najel na pravou nezpevněnou krajnici, která se pod nákladní soupravou utrhla a souprava sjela vpravo mimo vozovku, kde poškodila tři listnaté stromy. Náklad, bedny s kuřecí pastou, se vysypal na zem. Řidič utrpěl lehké zranění a byl ošetřen přímo na místě. Dechová zkouška byla negativní. Hmotná škoda byla odhadnuta na 503 tisíc korun.
 
Alkohol při dopravní nehodě
Nešvar alkoholu u řidiče vozidla se objevuje jak při silničních kontrolách, tak bohužel jsou některé nehody způsobeny řidičem, který před jízdou požil alkoholické nápoje. Za letošní září tři řidiči způsobili dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, zatímco v září loňského roku jsme měli dva viníky nehody, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu.
Ve čtvrtek 6. září krátce po 5:00 hodině ranní se stala vážná dopravní nehoda na Počátecku. Osmadvacetiletý řidič vozidla Ford Mondeo jel po silnici II. třídy ve směru o obce Panské Dubénky na Počátky. V obci Horní Vilímeč nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a po průjezdu pravotočivé zatáčky nezvládl řízení vozidla a vyjel do protisměru a mimo komunikaci, kde poškodil smrkový živý plot a sloup elektrického vedení. Poškozením elektrického vedení došlo k zhruba dvouhodinovému výpadku elektrického proudu. U řidiče byla provedena dechová zkouška, která byla pozitivní. Při opakované zkoušce řidič nadýchal 1,42 a 1,41 promile.
Při nehodě utrpěl těžké zranění spolujezdec sedící na předním sedadle vozidla.
Řidiči byl na místě zadržen řidičský průkaz. Hmotná škoda poškozením a škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na 105 tisíc korun.
 
Příčiny dopravních nehod
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod stále patří způsob jízdy (28 nehod). Následují nehody nezaviněné řidičem (7 nehod), rychlost jízdy (6 nehod), nedání přednosti v jízdě (3 nehody) a předjíždění (1 nehoda).
 
Zavinění dopravních nehod
Ze 45 zářijových nehod jich 35 zavinil řidič motorového vozidla. Další tři nehody zavinil řidič nemotorového vozidla, jedna nehoda byla zaviněna chodcem a šest nehod bylo způsobeno střetem s lesní zvěří.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
5. října 2012
 

vytisknout  e-mailem