Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zařazení do repatriačního letu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Na základě žádosti  o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, která byla Ředitelství služby cizinecké policie jako povinnému subjektu, týkající se způsobu prokazování zařazení do repatriačního letu do Vietnamské socialistické republiky (dále jen "Vietnam"), klientů, kteří pozbyli pobytové oprávnění v ČR, žadatel požádal o sdělení následujících informací:

1. sdělení, zda skutečně existuje nějaký pokyn ŘSCP jak mají občané Vietnamu prokazovat  zařazení do repatriačního letu

       2.  kopii tohoto pokynu

3. zda povinný má k dispozici nějaké sdělení nebo závazek Velvyslanectví VSR v Praze, že bude svým občanům vystavovat potvrzení o žádosti o zařazení do repatriačního letu. Pokud ano, žádám o kopii takového sdělení, závazku či jiného dokumentu.

4. jakým způsobem mají občané Vietnamu cizinecké policii prokazovat, že zažádali o zařazení do repatriačního letu.“

Policie České republiky žadateli poskytla následující informace:

Dotaz 1 a 2

Z důvodu dynamického vývoje situace v oblasti návratu vietnamských občanů do Vietnamu Ředitelství služby cizinecké policie nevydalo žádný písemný pokyn, který by upravoval, jakým způsobem má  být  prokazováno zařazení do repatriačního letu.  Vzhledem  k tomu, že vyjádření příslušného zastupitelského úřadu jsou proměnná, případy jsou řešeny ad hoc jednotlivě a v rámci doby.

Dotaz 3

Ředitelství služby cizinecké policie nemá žádné sdělení ani potvrzení o závazku příslušného zastupitelského úřadu, že bude vystavovat potvrzení o zařazení do repatriačního letu. Ředitelství služby cizinecké policie vychází ze skutečnosti, že v případě jakéhokoliv letu může potvrzení vydat pouze osoba, která let pořádá.

Dotaz 4

Vzhledem k tomu, že Ředitelství služby cizinecké policie není známo, že vycestování zpět do Vietnamu není nemožné, není ani stanoven způsob, jak prokazovat skutečnost o nemožnosti vycestování, případně o zařazení do repatriačního letu. V rámci prodloužení lhůty na vycestování se jedná o řízení o žádosti, proto je povinen tuto skutečnost doložit a prokázat žadatel.

Mgr. Ludmila Formerová
Ředitelství služby cizinecké policie

14. prosince 2021

vytisknout  e-mailem