Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zapomněli jste na chatu? My ne.

ZLÍNSKO: Policisté kontrolují vaše chaty. 

Policisté na Zlínsku v zimní sezoně chodí častěji do chatových oblastí, které procházejí z preventivních důvodů. Právě rekreační objekty se přes zimu mohou stát snadným terčem zlodějů, kteří zde chtějí přespat, popřípadě ukrást věci, jež se dají jednoduše zpeněžit.
Územáři, psovodi a jízdní oddíl v posledních dnech zkontrolovali například chatové oblasti na Vizovicku. Akci uspořádalo místní obvodní oddělení pod vedením npor. Romana Jakubů. Policisté prošli všechny zájmové oblasti, tedy obce: Všemina, Deštná, Neubuz, Zádveřice, Želechovice, Klečůvka, prověřili také chaty ve Vizovicích a na Janově hoře. Prohlédli celkem 115 chatek. Žádný z kontrolovaných objektů nebyl poškozený a nenesl známky násilného vloupání, o čemž policisté na místě zanechali zprávu pro majitele na visačce s nápisem Community policing (viz níže).
V loňském roce lidé oznámili celkem 240 vykradených chatek (Zlín – 88, Kroměříž – 35, Uh. Hradiště – 46, Vsetín - 71), téměř polovinu případů naši policisté objasnili. Pachateli této trestné činnosti byli vesměs recidivisté, kteří hledali nocleh, jídlo nebo přivýdělek. Většinou jsme je obvinili z trestných činů poškozování cizí věci nebo krádež, za což jim obecně hrozí až dvouleté vězení. Sankce mimo jiné závisí také na výši způsobené škody.
Policisté se ve Zlínském kraji i nadále budou věnovat předcházení tohoto druhu protiprávního jednání nejrůznějšími akcemi. Pořádají je v různých denních dobách na různých místech. Kromě preventivního působení je naším cílem také dopadení případných pachatelů.
 
Co dělat v případě, že:
VYKRADOU VAŠI CHATU
Neprodleně informujte Policii ČR na lince 158
V případě, že v chatě přenecháváte i cennější věci, nafoťte si je, abychom je lépe našli například v zastavárnách. Zapište si výrobní čísla elektrospotřebičů nebo počítačů. Pokud ovšem můžete, žádné cennější věci na chatě nenechávejte.
 
Co nikdy nedělat:
Nevstupujte dovnitř, uvnitř může být pachatel
Nic neuklízejte, ničeho se nedotýkejte, mohli byste tím poškodit stopy pachatele
 
KDYŽ POTŘEBUJETE POUZE NAŠI RADU:
Volejte na své obvodní oddělení, kde jsou naši policisté připraveni zodpovědět vaše dotazy a poradit vám s konkrétním problémem. Na obvodní oddělení můžete volat v případě, že nepotřebujete rychlou pomoc například s agresivním pachatelem či dopravní nehodou. V aktuálních případech prosím kontaktujte bezplatné tísňové volání 158.
 
Co je COMMUNITY POLICING
„Jde o způsob ochrany lokální komunity (obyvatel, obce, města, městské čtvrti apod.) před kriminalitou, který klade důraz na aktivní podíl občanů na zachování bezpečnosti v lokalitě. Postupy, které z CP vycházejí, jsou založené na spolupráci policie, veřejnosti, samosprávy a místních organizací a institucí, na otevřené, partnerské komunikaci, sdílení společných problémů v oblasti bezpečnosti a hledání a přijímání společných řešení. Všechny tyto postupy jsou zaměřené na předcházení škodám a následkům kriminálního a rizikového chování nebo na předcházení recidivě takového chování.“
                                               Zdroj: www.spolecnekbezpeci.cz, www.community-policing.cz
 

 

16. února 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem