Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zapomněl na svou dceru

KLADENSKO – Co dělat, když povinný rodič neplatí. 

Policisté Obvodního oddělení Kladno – město šetří přečin zanedbání povinné výživy, kterého se měl dopustit pětatřicetiletý muž z Kladenska. Ten od ledna letošního roku do současné doby, vyjma měsíce března 2019, neplní vyživovací povinnost ke své nezletilé dceři, ačkoliv mu tato byla stanovena rozsudkem Okresního soudu Kladno a má přispívat k rukám matky dítěte částku 2.500,- Kč měsíčně. V současné době dluží muž částku 17.500,- Kč.

Skutek je šetřen jako přečin zanedbání povinné výživy a nezodpovědnému otci hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Co dělat, když povinný rodič neplatí.

Každý otec nebo matka, kteří z nějakých příčin opustí rodinu s nezaopatřenými dětmi, musí mít na paměti, že jejich zákonnou povinností je na své děti platit výživné. Naprostá většina rodičů tuto svou povinnost řádně plní. Najdou se však i jedinci, kteří se domnívají, že po rozvodu nebo odchodu od partnera tuto povinnost nemají, vzhledem ke skutečnosti, že s nezletilými dětmi již nežijí ve společné domácnosti.  

Člověk se může dostat do svízelné životní situace, finance se mu nedostávají, založil si novou rodinu, ale ani v této chvíli nesmí zapomínat na své předešlé závazky ke svým dětem. Tím, že na děti výživné neplatí, snad ani nedomýšlí, jak velké problémy druhému rodiči s řádnou výchovou společných dětí způsobuje. Jsou otcové a někdy i matky, které na výživném dluží desetitisíce a v nemálo případech dluží statisíce

Pokud výživné soustavně neplatí a ani jiným způsobem o děti neprojevuje zájem, má oprávněný osoba možnost navštívit Polici ČR a podat trestní oznámení. Mnoho lidí si neví rady jak postupovat a jaké kroky učinit, aby výživné pro své děti od neplatícího rodiče získali. Zde je několik rad jak v takovémto případě postupovat a jaké doklady předložit při podání trestního oznámení:

  • neplacení výživného oznámit na Oddělení sociálně právní ochrany dětí a Úřadu práce dle místa bydliště
  • snažit se kontaktovat a upomínat otce o zaplacení dlužné částky
  • pokud víte, kde pracuje, podat na příslušný soud návrh na výkon rozhodnutí (exekuce na plat) 
  • chronologicky si vést přehled o úhradách výživného
  • pokud stanovené měsíční výživné neposkytuje po dobu více jak čtyř měsíců a ani jiným způsobem o nezletilé děti neprojevuje zájem,  
  • učinit trestní oznámení na PČR
  • k oznámení doložit všechny rozsudky soudu týkající se určení nebo úpravy výše výživného s vyznačenou právní mocí rozsudku,
  • chronologický přehled o  platbách výživného a rodný list dítěte

    Oznámením však starosti nekončí, protože mnohý povinný rodič se odstěhuje, nemá stálé zaměstnání, s rodinou žádný kontakt neudržuje, není znám jeho pobyt. Někdy trvá měsíce, než je vypátrán a může být k věci vyslechnut, aby bylo možno případ předat státnímu zástupci k dalšímu opatření.

    Poměrně častou chybou osob, kterým není výživné placeno, je dlouhodobé čekání a důvěra ve sliby, že bude výživné uhrazeno. Oprávněnému proto Policie ČR doporučuje zbytečně neotálet a věc oznámit. Včasným podáním trestního oznámení se zkracuje čas pro vyřízení a snižuje se dlužná částka. Svým způsobem to je i ochrana dlužníka, protože dlužná částka nemusí být tak vysoká a snadněji ji splatí.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
12. září 2019

vytisknout  e-mailem